Up 2 Date

Nederland kleurt grotendeels donkerrood op Europese coronakaart

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Nederland kleurt grotendeels donkerrood op Europese coronakaart

Het aantal positieve coronabesmettingen is sinds een aantal weken explosief toegenomen. Ondanks dat de cijfers lijken te stabiliseren, is er slecht nieuws voor Nederlandse vakantiegangers. Grote delen van Nederland zijn nu namelijk donkerrood gekleurd op de kaart van het Europese gezondheidsinstituut ECDC.

Strengere regels

Het gaat om de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel. Groningen kleurde eerder al donkerrood en blijft dat nog steeds. Alle overige provincies blijven op rood staan. Op basis van de huidige coronakaart kunnen andere landen strengere regels invoeren voor Nederlandse toeristen. Nederland kleurde vorige week al grotendeels rood, maar de reisbeperkingen die andere landen Nederlandse toeristen oplegden, vielen toen mee.

Explosieve toename

De Europese coronakaart wordt elke week bijgewerkt en houdt het aantal positieve tests bij. Een gebied kleurt doorgaans rood als er tussen de 200 en 499 besmettingen zijn per 100.000 inwoners over de afgelopen 14 dagen. Zo'n vier weken geleden stond Nederland nog grotendeels op groen, maar dat veranderde snel nadat het aantal besmettingen explosief toenam. Ook op populaire vakantiebestemmingen neemt het aantal besmettingen toe. Zo kleuren grote delen van Spanje en het Griekse eiland Kreta donkerrood. Grote delen van Frankrijk en Italiƫ zijn van groen naar oranje gegaan.

Nog steeds welkom

Vooralsnog zijn Nederlandse vakantiegangers nog steeds welkom naar populaire vakantiebestemmingen. Zo hebben Spanje en Griekenland al aangegeven geen extra eisen te gaan stellen aan Nederlandse toeristen. In Frankrijk wordt er wel strenger gecontroleerd aan de grens als het gaat om toeristen uit risicolanden. Als zij niet gevaccineerd zijn moeten ze verplicht in quarantaine. Ook Portugal heeft aangegeven geen beperkingen op te leggen aan Nederlandse vakantiegangers.

Ster advertentie
Ster advertentie