Up 2 Date

Fraude met vaccinatiebewijs: mensen laten zich registreren en lopen weg zonder prik

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Fraude met vaccinatiebewijs: mensen laten zich registreren en lopen weg zonder prik

Sinds dat mensen zich kunnen laten inenten tegen corona proberen sommigen fraude te plegen op vaccinatielocaties. Zo gebruikten dertig Gooise jongeren het excuus dat ze hun uitnodigingsbrief waren vergeten om eerder een coronaprik te laten zetten. Nu blijkt echter dat een nieuwe type fraude oprukt. Mensen bemachtigen namelijk hun vaccinatiebewijs door zich te registreren op een vaccinatielocatie en piepen vervolgens uit de wachtrij zonder prik, zo meldt de Volkskrant.

Vaccinatiebewijs inleveren

Bij verschillende GGD's in onder andere de regio's Utrecht en Den Haag zijn mensen gesnapt die als gevaccineerd geregistreerd wilden staan zonder daarvoor een prik te laten zetten. Bij de balie op een vaccinatielocatie proberen ze na het bemachtigen van hun vaccinatiebewijs uit de wachtrij te glippen door bijvoorbeeld opeens naar het toilet te gaan. De fraudeurs die betrapt werden moesten hun vaccinatiebewijzen inleveren en kregen achter hun naam een aantekening dat ze de vaccinatie geweigerd hebben.

Proces doorgelicht en aangepast

De overkoepelende organisatie van alle GGD's, GGD GHOR, heeft het proces van registreren en vaccineren doorgelicht en waar nodig aangepast. "We hoorden dat mensen die principieel tegen vaccineren zijn op deze manier een vaccinatiebewijs probeerden te bemachtigen. Daarop hebben we ons hele proces doorgelicht of het wel waterdicht is en hebben we extra toezicht ingesteld om te voorkomen dat mensen de rij ongemerkt kunnen verlaten" aldus een woordvoerder van de GGD.

Gevaar voor anderen

Vaccinatiebewijzen zijn momenteel erg gewild, omdat mensen daarmee bijvoorbeeld makkelijker op vakantie kunnen. Toch wijst de woordvoerder van de GGD mensen erop dat je anderen in gevaar brengt als je besluit te frauderen. "Je hebt dan wel het benodigde papiertje en de QR-code, maar je brengt mogelijk jezelf en anderen in gevaar." Inmiddels is het op veel vaccinatielocaties zo dat gevaccineerden pas hun vaccinatiebewijs krijgen nadat ze de prik hebben laten zetten. Ook worden bij sommige locaties de rijen zo opgesteld en afgeschermd dat het onmogelijk is om er stiekem uit te stappen.

Ster advertentie
Ster advertentie