Up 2 Date

Rutte: "Er komen voorlopig geen nieuwe coronamaatregelen"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Rutte: "Er komen voorlopig geen nieuwe coronamaatregelen"

Demissionair premier Rutte en minister De Jonge hebben vandaag na afloop van het wekelijkse overleg over de coronacrisis laten weten dat er "voorlopig geen nieuwe coronamaatregelen komen". Het kabinet volgt daarmee het advies op van het Outbreak Manangement Team (OMT) dat geen aanleiding ziet voor het nemen van nieuwe maatregelen.

Geen nieuwe ziekenhuisopnames

Rutte sluit echter niet uit dat nieuwe maatregelen eventueel in de toekomst nog genomen kunnen worden. "Het kan zijn dat ik hier volgende week met een heel ander verhaal sta, maar ik hoop het van ganser harte niet." Het goede nieuws is dat het aantal besmettingen wel langzaam aan het dalen is ondanks dat deze nog steeds te hoog zijn. Volgens minister De Jonge zijn er vandaag 9000 besmettingen gemeld wat minder is dan de afgelopen dagen. Ook stijgt het aantal ziekenhuisopnames nauwelijks. "Het onderstreept dat vaccineren werkt tegen ziekenhuisopnames en kennelijk ook tegen besmettingen", aldus De Jonge.

Goede ventilatie

Het kabinet liet vorige week al weten dat thuiswerken weer de norm wordt, tenzij dat echt niet anders kan. Een belangrijk advies dat het kabinet echter nog niet eerder nadrukkelijk heeft gedaan is het luchten van binnenruimtes. Rutte benadrukt dat dit verdere verspreiding van het coronavirus voorkomt. "Iedere dag minstens een kwartier frisse lucht door het huis." Dit advies wordt nu ook toegevoegd aan de basisregels, zoals handenwassen en anderhalve meter afstand houden.

Kritiek

Verschillende politieke partijen geven al sinds het begin van de coronacrisis aan dat goede ventilatie belangrijk is en bekritiseren het kabinet dat ze daar niet voldoende aandacht aan hebben besteedt tijdens persconferenties. Rutte is het daarmee eens en zegt dat er tijdens persconferenties een pictogram over ventilatie te zien zal zijn op de bordjes op de spreekgestoeltes.

Ster advertentie
Ster advertentie