Up 2 Date

Rutte biedt zijn excuses aan voor te snelle versoepelingen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Rutte biedt zijn excuses aan voor te snelle versoepelingen

Demissionair premier Rutte heeft zich verontschuldigd voor de snelle versoepelingen van eind juni. Volgens hem waren de versoepelingen een inschattingsfout van het kabinet. "Wat wij dachten wat kon, dat bleek in de praktijk toch niet te kloppen. Daar hebben we een inschattingsfout gemaakt, daar balen we van en excuus daarvoor", aldus de Rutte.

Nieuwe maatregelen

Sinds 26 juni kwamen vrijwel alle coronamaatregelen te vervallen vanwege de positieve coronacijfers. Het aantal ziekenhuisopnames, besmettingen en sterfgevallen door het virus namen sinds mei sterk af. Helaas nam het aantal besmettingen sinds de versoepelingen weer razendsnel toe waardoor het kabinet zich weer genoodzaakt zag nieuwe maatregelen aan te kondigen tijdens de persconferentie van afgelopen vrijdag.

"Slechte persconferentie"

Tijdens de persconferentie zeiden Rutte en minister De Jonge dat vooral jongeren verantwoordelijk zijn voor het hoge aantal besmettingen en dat de versoepelingen verantwoorde keuzes waren. Verschillende Kamerleden waren echter ontevreden over de persconferentie en vonden dat Rutte en De Jonge de kans hadden moeten pakken om te reflecteren op het coronabeleid van het kabinet. Ook daar biedt Rutte nu zijn excuses voor. Hij noemde het een "slechte persconferentie" en zegt dat hij en De Jonge in de aanloop naar de persconferentie erg druk waren met de nieuwe coronamaatregelen waardoor ze slecht voorbereid waren. "Jullie vroegen om reflectie van ons en het was onterecht dat we die niet gaven."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Leren van te snelle versoepelingen

De Jonge liet weten dat het kabinet wel iets heeft geleerd van de te snelle versoepelingen. "Op onbekend terrein moeten we toch vaker het zekere voor het onzekere nemen." Daarnaast liet Rutte weten dat hij ervan uit gaat dat Nederland er snel weer bovenop zal komen na de explosieve groei van het aantal coronabesmettingen. "Nederland is een verstandig land."

Ster advertentie
Ster advertentie