Up 2 Date

Kabinet: geen meerdaagse festivals en aangepaste vakantieregels

foto: privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Kabinet: geen meerdaagse festivals en aangepaste vakantieregels

Per 8 augustus gaan er andere regels gelden voor een vakantie binnen Europa. Dat heeft het demissionair kabinet bekendgemaakt. Daarnaast wordt er een streep gezet door de festivalzomer. Meerdaagse festivals in Nederland, zoals Lowlands, mogen niet doorgaan.

Reisadvies

Het kabinet gaat alle landen binnen de EU een groene of gele kleurcode geven. De codes gelden vanaf morgen. Zo moet het makkelijk worden erheen te reizen.

Wel gaan er bij terugkeer naar Nederland strengere regels gelden. Alle reizigers van twaalf jaar en ouder die terugkeren uit een land met een geel reisadvies, moeten een coronabewijs laten zien om Nederland weer in te mogen. Dat kan via een geldige QR-code in de CoronaCheck-app.

Dat betekent dus dat je ofwel volledig gevaccineerd moet zijn of een negatieve PCR- of antigeentest moet kunnen laten zien. Een PCR-test mag maximaal 48 uur oud zijn, een antigeentest maximaal 24 uur.

Het kabinet benadrukt dat mensen die met eigen vervoer terugkeren uit een ander land ook gecontroleerd kunnen worden.

Festivals

Daarnaast het kabinet slecht nieuws voor de festivalsector en alle festivalgangers. Alle meerdaagse festivals met overnachtingen mogen niet doorgaan. Ondanks de dalende besmettingscijfers vindt het kabinet de risico's te groot. Dit geldt tot 1 september.

Het kabinet zou eigenlijk pas in de tweede week van augustus beslissen of grote festivals mogen doorgaan, maar om organisatoren eerder duidelijkheid te geven, is de knoop nu al doorgehakt: "We doen dit nu omdat we festivals duidelijkheid moesten geven en het is helaas niet verantwoord om dit door te laten gaan", zei demissionair premier Mark Rutte in een toelichting.

Of eendaagse festivals kunnen doorgaan, laat het kabinet op 13 augustus weten. Dan wordt er weer een coronapersconferentie gehouden.

Ster advertentie
Ster advertentie