Up 2 Date

1,5-metermaatregel vervalt 25 september, coronatoegangsbewijs verplicht in horeca

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. 1,5-metermaatregel vervalt 25 september, coronatoegangsbewijs verplicht in horeca

Het ziet ernaar uit dat vanaf 25 september de 1,5-metermaatregel zal komen te vervallen. Wel wordt een coronatoegangsbewijs verplicht gesteld in de horeca en in de cultuursector. Dat melden Haagse bronnen aan de NOS op basis van het overleg in het Catshuis van afgelopen zondag.

Mondkapjesplicht

Hoewel de 1,5-maatregel hoogstwaarschijnlijk komt te vervallen, blijft het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer verplicht. Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge liet afgelopen vrijdag al weten dat het kabinet de mondkapjesplicht nog niet los wilde laten om kwetsbare mensen te beschermen. Echter hoeft op het perron en bij bus- en tramhaltes een mondkapje niet meer op.

Toegangsbewijs voor horeca en cultuursector

Voor de (nacht)horeca en de cultuursector wordt er helaas geen versoepelingen verwacht. Zo melden de Haagse bronnen dat de horeca tussen 24.00 uur en 06.00 's morgens gesloten blijft. Wel mag 75 procent van het maximaal aantal bezoekers het café in, aangezien de 1,5-metermaatregel komt te vervallen. Bezoekers moeten dan een coronatoegangsbewijs kunnen laten zien. Ook voor theaters, bioscopen en musea zal een toegangsbewijs gaan gelden. Verder is het nog onduidelijk of er versoepelingen worden verwacht voor de evenementensector. Het demissionair kabinet overlegt maandag over een oplossing. Voetbalstadions mogen echter wel weer helemaal gevuld worden als bezoekers een toegangsbewijs kunnen overleggen.

"Beschermlaag"

Morgen zullen demissionair premier Rutte en minister De Jonge tijdens een persconferentie de aangepaste coronamaatregelen aankondigen. Een van de bronnen meldt overigens dat het kabinet nog niet alle maatregelen wil loslaten, omdat zo'n 1,8 miljoen mensen in Nederland niet gevaccineerd zijn of het vaccin hen niet voldoende bescherming biedt. De coronamaatregelen die vanaf 25 september nog zullen gelden moeten daarom dienen als een "beschermlaag" om kwetsbare mensen te beschermen.

Ster advertentie
Ster advertentie