Up 2 Date

Mona Keijzer geeft Kamerzetel op en verlaat landelijke politiek na kritiek op coronapas

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Mona Keijzer geeft Kamerzetel op en verlaat landelijke politiek na kritiek op coronapas

Demissionair staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer heeft haar Tweede Kamerzetel opgegeven en verlaat daarmee de landelijke politiek. Dit deed Keijzer nadat ze vorige week werd ontslagen vanwege de kritiek die ze uitte op het coronatoegangsbewijs.

Twijfels

Keijzer maakte haar vertrek bekend middels een verklaring op Twitter. Daarin schrijft ze dat ze "al langer haar twijfels heeft bij het logische karakter, de effectiviteit en de proportionaliteit van de coronamaatregelen" en dat ze vindt dat de overheid niet onnodig moet ingrijpen in het leven van mensen. Ook zegt ze dat ze op verzoek van de CDA-fractie heeft besloten te vertrekken. "Ik wil geen splijtzwam zijn. Ik ben er de mens niet naar en daarvoor is het christendemocratische gedachtegoed mij te lief." Wel zegt Keijzer dat ze lid blijft van het CDA.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Eenheid

In een interview met De Telegraaf liet Keijzer weten dat ze het steeds moeilijker vond om uit te leggen dat het coronatoegangsbewijs op bepaalde plekken wel nodig was en op andere plekken juist niet. De kritiek van de ex-staatssecretaris zorgde voor veel onvrede binnen het kabinet. Van het kabinet wordt namelijk verwacht dat ze met één mond spreken en eenheid van beleid uitdragen. Omdat ze zelf niet wilde opstappen, werd ze per direct ontslagen.

Andere uitkomst

Ook binnen het CDA was de verontwaardiging groot na haar uitspraken . Partijgenoot Wopke Hoekstra zegt dat het al langer duidelijk was dat ze moeite had met "bepaalde onderdelen van het coronabeleid" en dat hij graag een andere uitkomst had gezien.

Ster advertentie
Ster advertentie