Up 2 Date

Topambtenaren Bergen op Zoom steken half miljoen aan coronasteun in eigen zak

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Topambtenaren Bergen op Zoom steken half miljoen aan coronasteun in eigen zak

Ondanks de coronasteun van de overheid heeft de cultuursector het zwaar te verduren gehad tijdens de lockdown. Nu blijkt ook dat sommige culturele instellingen helemaal geen steunbedragen hebben ontvangen. Hooggeplaatste ambtenaren in Bergen op Zoom zouden zichzelf namelijk hebben verrijkt met ruim een half miljoen aan coronasteun dat voor de lokale cultuursector bedoeld was, zo meldt Omroep Brabant.

Half miljoen voor eigen cultuurbedrijf

Het nieuws kwam afgelopen donderdagavond aan het licht tijdens een commissievergadering van de Bergse gemeente. De topambtenaren stopten 516.000 euro in een eigen cultuurbedrijf en betaalden zichzelf uit via die organisatie. Zo zouden zowel een interim-directeur als een projectleider 100.000 euro hebben gekregen. Een groot gedeelte van de rest van het bedrag werd verdeeld onder verschillende managers van het bedrijf en slechts 44.000 euro ging daadwerkelijk naar de cultuursector.

Verontwaardiging

De vergadering werd kort nadat het nieuws naar buiten kwam geschorst. Gemeenteraadsleden reageerden verontwaardigd op het nieuws en beschuldigden de ambtenaren van zelfverrijking. Ook de verantwoordelijke wethouder Patrick van der Velden zou geschokt hebben gereageerd. Volgende week vindt er een debat plaats waarin hij zich moet verantwoorden tegenover de gemeenteraad voor de geldstromen. Wat voor consequenties dat voor hem heeft, is nog onduidelijk.

675.000 over voor cultuursector

De gemeente Bergen op Zoom heeft vorig jaar zo'n 1,4 miljoen aan coronasteun ontvangen voor de cultuursector. Daarvan is 675.000 euro nog niet uitgegeven. Van der Velden vroeg de raad toestemming om het resterende bedrag te verdelen over de sector, maar kreeg die nog niet, zo meldt BN DeStem.

Ster advertentie
Ster advertentie