Up 2 Date

Halsema: Amsterdam gaat niet actief handhaven op coronaregels en coronapas

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Halsema: Amsterdam gaat niet actief handhaven op coronaregels en coronapas

Als het aan burgemeester Halsema ligt hoef je in Amsterdam niet te vrezen dat je bij elk restaurant geweigerd wordt, omdat je coronatoegangsbewijs niet up-to-date is. Tijdens de raadsvergadering van gistermiddag liet de burgemeester van Amsterdam namelijk weten dat er in de hoofdstad niet actief zal worden gehandhaafd op de naleving van de coronamaatregelen en het gebruik van de coronatoegangsbewijzen.

Alleen optreden bij excessen

Halsema zei tijdens de vergadering dat de stad simpelweg niet genoeg mankracht heeft om actief op te treden tegen mensen die de maatregelen niet naleven. Daarom is er besloten om alleen op te treden bij excessen. Zo geeft ze als voorbeeld een café waar na sluitingstijd nog honderden mensen blijven rondhangen. Daarnaast hoeft een horecaondernemer ook niet te vrezen voor een boete als er steekproefsgewijs, bijvoorbeeld één op de tien klanten, wordt gecontroleerd op een coronatoegangsbewijs.

Zorgen

Ook heeft Halsema haar zorgen geuit over de verplichte sluiting van de nachthoreca om 00:00 uur. Ze vindt namelijk dat de coronamaatregel de geloofwaardigheid van het coronatoegangsbewijs kan aantasten. "Als de coronapas om 23.00 uur werkt, kan die ook werken om 01.00 uur. Dan heeft de sluitingstijd weinig ratio." Halsema zegt dat jongeren juist moeten worden verleid om zich te laten vaccineren. De nachthoreca openhouden tot na middernacht zou daar bijvoorbeeld aan bij kunnen dragen.

Ster advertentie
Ster advertentie