Up 2 Date

Rutte ontslaat staatssecretaris Mona Keijzer om kritiek op coronapas

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Rutte ontslaat staatssecretaris Mona Keijzer om kritiek op coronapas

Demissionair staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) is ontslagen door het demissionaire kabinet. Haar uitspraken over de coronapas waren daar de reden voor.

Uitspraken

In een interview met De Telegraaf noemde Keijzer het "steeds moeilijker uit te leggen" dat de coronapas op de ene plek wel nodig is en op de andere plek niet. "Dan denk ik: ja jongens, gaan we nou door op deze weg of gaan we het anders organiseren?", aldus Keijzer.

De uitspraken leverden grote verontwaardiging op bij haar eigen partij, CDA, omdat deze haaks staan op het kabinetbeleid van haar partijgenoten Hugo de Jonge en Ferd Grapperhaus. Van het kabinet wordt verwacht met één mond te spreken om eenheid van beleid uit te stralen. Een bewindspersoon kan wel tegen een voorstel van het kabinet zijn, maar moet zich er wel bij neerleggen als de ministerraad anders besluit.

Ontslag

In een verklaring zegt demissionair minister Mark Rutte dat de uitspraken "zich niet verdragen met besluiten die de ministerraad recentelijk heeft genomen, en die van belangrijke en zwaarwegende aard zijn". Na overleg is besloten Keijzer te ontslaan met onmiddellijke ingang. Haar werkzaamheden worden overgenomen door minister Stef Blok (Economische Zaken en Klimaat).

Ster advertentie
Ster advertentie