Up 2 Date

Tweede Kamer wil leenstelsel snel afschaffen en vervangen door basisbeurs

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Tweede Kamer wil leenstelsel snel afschaffen en vervangen door basisbeurs

De Tweede Kamer wil het leenstelsel snel afschaffen en laten vervangen door de basisbeurs voor studenten. Dat bleek tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, waar twee moties werden aangenomen om het leenstelsel af te schaffen.

Plannen liggen klaar

Het nieuwe kabinet zou het leenstelsel dan definitief moeten afschaffen. "Iedereen snapt dat dit zo'n grote stelselwijziging is, dat moet echt een nieuw kabinet doen", laat demissionair minister van Onderwijs Ingrid Engelshoven weten, doelend op het feit dat het demissionair kabinet niet zoveel meer mag. Volgens Engelshoven liggen de plannen voor een stelselwijziging wel al klaar.

Twee moties aangenomen

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen bespreken fractieleiders een dag na Prinsjesdag de hoofdlijnen van de miljoenennota en de rijksbegroting. Het geldt als een belangrijk debat, omdat daarin duidelijk wordt welke ruimte het kabinet heeft om zijn plannen daadwerkelijk uit te voeren en hoe groot de steun daarvoor is.

Vannacht werden tijdens de debatten twee moties aangenomen om het leenstelsel zo snel mogelijk af te schaffen. Alle partijen, behalve de VVD, stemden daar voor. De Kamer heeft nog niks gezegd over hoe de afschaffing moet worden betaald en of studenten die hebben moeten lenen, moeten worden gecompenseerd.

Studentenorganisaties blij

Lisanne de Roos, voorzitter van het Instedelijk Studentenoverleg (ISO), noemt het fantastisch nieuws: "Een volgend kabinet kan dankzij deze moties simpelweg niet meer om de invoering van een nieuw studiefinancieringsstelsel heen: dit is de genadeklap voor het leenstelsel." Volgens De Roos krijgen studenten weer "ademruimte" door de herinvoering van een basisbeurs.

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) ziet het nieuws als een belangrijke stap voor meer kansengelijkheid in het onderwijs. "Het leenstelsel vergroot de ongelijkheid tussen studenten enorm. Het is ontzettend goed nieuws dat een ruime Kamermeerderheid zich nu tegen dit stelsel uitspreekt."

Ster advertentie
Ster advertentie