Up 2 Date

Boa-vakbonden willen duizenden boa's extra om coronabewijzen te controleren

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Boa-vakbonden willen duizenden boa's extra om coronabewijzen te controleren

Vanaf aankomende zaterdag gaat de zogeheten coronapas in en moet je een coronatoegangsbewijs kunnen tonen als je onder meer evenementen, theaters, bioscopen en de horeca wilt bezoeken. Boa's zullen dan door middel van steekproeven checken of ondernemers goed controleren. Maar volgens boa-vakbond ACP zijn daar veel meer boa's voor nodig dan nu het geval is.

2500 tot 5000 extra boa's

Richard Gerrits van boa-vakbond ACP vertelt in het NOS Radio 1 Journaal dat het "een utopie om te denken dat we voldoende boa's hebben om iedere horecazaak te controleren". Het kabinet maakte vorige week bekend 45 miljoen euro beschikbaar te stellen om ondernemers te helpen bij de handhaving door middel van het inzetten van beveiligers, controleurs of hosts.

Gerrits benadrukt dat dat geld dus niet bij de boa's terechtkomt, terwijl er volgens hem wel meer van boa's verwacht wordt. Vooral in de grote steden zijn er te weinig boa's door het steeds verder groeiende takenpakket. Daarom is Gerrits van mening dat er zeker 2500 tot 5000 extra boa's nodig zijn. "De taken worden met 10 tot 20 procent uitgebreid, dus er zijn ook 10 tot 20 procent meer boa's nodig".

Snel binnenhalen

Als het aan Gerrits ligt, kan het binnenhalen van nieuwe boa's relatief snel door mensen binnen te halen die al binnen de veiligheidssector werken. Zij kunnen een verkorte boa-opleiding van drie tot zes maanden doen. Even ter vergelijking: een volledige boa-opleiding duurt twee tot drie jaar.

Niet meteen een straf

Woensdagavond hebben het ministerie van Justitie en Veiligheid en de voorzitters van het Veiligheidsberaad afgesproken dat ondernemers niet meteen een straf krijgen bij het niet correct controleren op een coronapas. Als dit soort overtredingen zich wel blijven herhalen, kunnen dwangsommen tussen de 2500 euro en 10.000 euro opgelegd worden. In het ergste geval wordt een onderneming gesloten.

Ster advertentie
Ster advertentie