Up 2 Date

Tweede Kamer vindt coronatoegangsbewijs niet nodig op terrassen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Tweede Kamer vindt coronatoegangsbewijs niet nodig op terrassen

Als je na 25 september een drankje wil doen op het terras van je favoriete horecagelegenheid, dan hoef je niet te vrezen dat je wordt weggestuurd, omdat je niet gevaccineerd tegen corona, genezen of getest bent. De Tweede Kamer vindt namelijk dat bezoekers geen coronatoegangsbewijs hoeven te laten zien op terrassen.

Veel kritiek

Demissionair premier Rutte en minister De Jonge lieten afgelopen woensdag weten dat een coronatoegangsbewijs verplicht is in de horeca en de cultuursector, waaronder evenementen, theaters, bioscopen, etc. Bij afhaalrestaurants is het echter niet nodig om de QR-code te overhandigen. De Tweede Kamer moest het plan van het kabinet goedkeuren, maar in het debat kwam er veel kritiek op het verplichte toegangsbewijs. Desalniettemin stemdem 70 Kamerleden toch voor het kabinetsplan en 58 Kamerleden tegen.

Virus verspreidt zich minder snel buiten

Hoewel de meeste Kamerleden afgelopen donderdagavond instemden met het plan, werd er wel een uitzondering gemaakt voor de terrassen. Volgens de Tweede Kamer is het namelijk zo dat het coronavirus zich minder snel verspreidt in de buitenlucht en vreest de Kamer dat het draagvlak onder de bevolking vermindert als ze ook niet op terrassen mogen zitten. Wel vond Rutte het onverstandig om de QR-code niet te laten gelden op de terrassen. Volgens hem moeten mensen alsnog naar binnen om af te rekenen of naar het toilet te gaan. Ook zei hij dat mensen opeens naar binnen zullen gaan als het begint te regenen.

Naleving van de maatregelen?

Of er streng zal worden gehandhaafd op de naleving van de coronamaatregelen is nog maar de vraag. Verschillende horecaondernemers hebben al aangegeven dat ze niet zullen controleren op een toegangsbewijs en ook burgemeester Halsema heeft aangegeven dat handhavers in Amsterdam niet streng zullen optreden tegen mensen die de maatregelen niet naleven. Volgens Halsema is er niet genoeg mankracht om actief te handhaven op de maatregelen en zal er alleen bij excessen worden opgetreden.

Ster advertentie
Ster advertentie