FunX

Donja: "Ik ga niet meewerken aan een testmaatschappij om leuke dingen te kunnen doen"

foto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Donja: "Ik ga niet meewerken aan een testmaatschappij om leuke dingen te kunnen doen"

Vanavond geven demissionair premier Rutte en minister De Jonge na lange tijd weer een coronapersconferentie waarin mogelijk versoepelingen, maar ook verleningen van huidige coronamaatregelen worden aangekondigd. Hoewel de plannen nog niet officieel bekendgemaakt zijn, hebben veel mensen er nu al kritiek op. Donja is daar één van en zegt liever thuis te blijven dan mee te doen aan testmaatschappij. Aan Sander vertelde ze waarom ze het niet eens is met de coronamaatregelen.

Donja: "De horeca zal nooit zwaarder wegen dan het zelfbeschikkingsrecht over mijn lichaam"

Testmaatschappij

Hoewel ruim de helft van alle Nederlanders gevaccineerd is, is er nog een grote groep die de coronaprik (nog) niet wil of kan laten zetten. Donja wil de vaccinatie liever niet en vertrouwt op haar eigen afweersysteem om corona buiten de deur te houden. "Ik ben niet gevaccineerd en ben niet van plan om me te laten vaccineren", vertelt Donja. "Ik ga ook niet meewerken aan een testmaatschappij om leuke dingen te kunnen blijven doen. Dat zijn vrijheden die we tot anderhalf jaar geleden als vanzelfsprekend zagen."

Zelfbeschikkingsrecht

Hoewel het kabinet altijd heeft benadrukt dat vaccineren geen verplichting is, vinden velen, waaronder Donja, dat ze op indirecte wijze toch worden gedwongen om een coronaprik te laten zetten. Als alternatief kun je jezelf wel laten testen op een testlocatie, maar ook dat ziet Donja niet echt zitten. Dat maakt dat ze binnenkort wellicht niet meer naar een restaurant kan gaan zonder een coronatoegangsbewijs te overhandigen. "Dan ga ik liever niet uiteten. Dan maak ik het thuis naar mijn zin en gelukkig kan ik me thuis prima vermaken. Ik hoef niet per se de deur uit. Daarnaast zal de horeca nooit zwaarder wegen dan het zelfbeschikkingsrecht over mijn eigen lichaam. Dat zal waarschijnlijk als resultaat hebben dat ik heel lang geen leuke dingen kan doen, maar ik houd liever vast aan mijn eigen principes."

De oplossing?

Voor ongevaccineerden die geen prik willen, ziet het er dus naar uit dat er maar twee opties zijn: elke keer testen of helemaal niets leuks doen. Hoewel Donja daarmee kan leven, had ze het toch graag anders gezien. Een oplossing zou volgens haar zijn om gewoon alle maatregelen los te laten. "Ik zou de lijn van Noorwegen aanhouden en maatregelen loslaten. Uiteraard blijven de vaccins er voor de mensen die daar behoefte aan hebben. Wees daar vrij in, maar laat mensen die het vaccin niet willen zelf een keuze maken. Ziektes zullen komen en gaan. Laten we ermee leren leven in plaats van maatregelen nemen."

Ster advertentie
Ster advertentie