FunX Utrecht

Gemeente Utrecht vervangt sloten van restaurant dat coronapas niet controleert

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Gemeente Utrecht vervangt sloten van restaurant dat coronapas niet controleert

Restaurant Waku Waku in Utrecht is door de gemeente gesloten omdat het weigerde bezoekers op een coronapas te controleren. Eigenlijk zouden ze vandaag om 13:00 uur open gaan, maar dat gaat nu niet, omdat de sloten zijn vervangen.

Geen coronapas

Waku Waku liet, net als veel andere horecagelegenheden, voor ingang van de coronapasregel al weten hier niet aan mee te gaan doen. "De aangekondigde coronapas staat haaks op deze kernwaarden en het feit dat de overheid de horeca gebruikt om de vaccinatiegraad te verhogen is onethisch en verkeerd", schreven ze op Facebook.

De gemeente ging daarom afgelopen donderdag in gesprek met de ondernemer. Zaterdagavond gingen er handhavers langs, die vaststelden dat er inderdaad niet om een coronapas gevraagd werd. Gisteren besloot burgemeester Dijksma daarom om het restaurant te sluiten.

Spontaan protest

Het restaurant weigerde echter dicht te gaan en bleef gisterenavond gewoon open. Daardoor werd het een plaats waar tientallen demonstranten zich verzamelden om te protesteren tegen de coronapas. Zij bleven tot 23:00 uur, de sluitingstijd van het restaurant, gearmd voor de deur zitten. De politie was aanwezig, maar ging niet over tot een ontruiming.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Alsnog dicht

Nu de sloten van het pand door de gemeente zijn vervangen, is het restaurant alsnog gesloten. Ook vandaag zijn er demonstranten en handhavers aanwezig. "We trillen, huilen en zoeken steun bij ons team", schrijven de eigenaars in een Facebookbericht. "Maar wij gaan nergens heen. Wij gaan op zoek naar een plek in de nieuwe wereld, die al in opbouw is. Een wereld, vrij van discriminatie en tirannie."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie