Close-up

Nejan (33): "De coronapas maakt ons leven als horecaondernemers nog moeilijker"

foto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Nejan (33): "De coronapas maakt ons leven als horecaondernemers nog moeilijker"

"Het afgelopen anderhalf jaar is heel zwaar geweest voor ons. Mensen komen graag langs bij Amada Coffee vanwege de leuke ambiance en gezelligheid. Op het moment dat we moesten sluiten vanwege corona, viel dat allemaal weg en moesten we omschakelen. We moesten het ineens doen zonder het contact met onze gasten. Dat was heel moeilijk, omdat de horeca onze passie is. We besloten uiteindelijk te bezorgen, iets wat we voorheen nooit deden, maar dat was geen groot succes.

We bestaan nu vier jaar en hebben alles vanaf nul opgebouwd. Het is ontzettend zuur om te zien hoe alles wat je in die tijd hebt opgebouwd ineens omvalt. De afgelopen jaren hebben mijn vrouw en ik een spaarpotje kunnen opbouwen, maar daar hebben we helaas heel veel van moeten gebruiken. Alles gaat simpelweg door. Je moet je personeel en de huur blijven betalen en niet alle huisbazen zijn even gemakkelijk. Corona heeft ons allemaal geraakt, maar ik denk dat de horeca en de evenementensector de hardste klappen hebben gekregen.

Vanaf vandaag gaat de coronapas in. Om eerlijk te zijn dachten mijn vrouw en ik vrij snel na het uitbreken van corona dat zo'n pas zou komen. Iedereen verklaarde ons toen voor gek, maar het is nu toch echt gebeurd. Ik heb het gevoel dat het niet hierbij blijft. Het begint nu onder andere bij de horeca, bioscopen en sportwedstrijden, maar straks zou het zomaar eens zo kunnen zijn dat je niet eens meer even kunt gaan shoppen zonder je te laten testen als je niet gevaccineerd bent.

Vaccinatie moet een eigen keuze blijven. Mensen moeten zelf kunnen beslissen of ze het wel of niet willen. Je moet mensen niks opleggen, vooral niet in een democratisch land als Nederland. Het kabinet heeft als excuus dat je nog steeds alles kunt blijven doen zonder vaccinatie door je van tevoren te laten testen. Dat vind ik een slap excuus, want het leven van een ongevaccineerd persoon wordt zo wel heel moeilijk gemaakt. Als je even snel een kopje koffie wilt drinken bij een cafeetje, moet je je van tevoren laten testen. Dat is toch bizar?

Ik denk vooral: waar houdt het op? De testen zijn tot nu toe gratis, maar de kans is groot dat je daar straks voor moet betalen. Op die manier wordt het nóg lastiger. Er zijn genoeg mensen die dat geld niet kunnen missen. Ik ben heel benieuwd wat er vanaf vandaag gaat gebeuren. Ik verwacht dat de coronapas ons leven als horecaondernemers nog moeilijker gaat maken. Mijn gevoel zegt dat ontzettend veel mensen nu minder vaak een horecazaak zullen bezoeken en dat gaat ons omzet kosten.

Het is naar mijn mening niet de taak van de horeca om voor politieagent te gaan spelen door mensen te gaan controleren op basis van een QR-code. Wij zijn tegen discriminatie. Of je nu dik, dun, zwart, wit, gevaccineerd of niet-gevaccineerd bent: in ons koffietentje blijft iedereen welkom."

- Nejan (33)

Close Up

We zijn benieuwd naar het onvergetelijke, inspirerende, ontroerende of onvoorstelbare verhaal dat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent. Wil jij je verhaal delen? Meld je hier aan!

Ster advertentie
Ster advertentie