Up 2 Date

QR-code van gevaccineerden blijft geldig ondanks positieve coronatest

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. QR-code van gevaccineerden blijft geldig ondanks positieve coronatest

Gevaccineerden die onverhoopt toch besmet zijn met het coronavirus kunnen gewoon gebruik blijven maken van hun QR-code. Dat liet de GGD weten aan een man die volledig gevaccineerd is, maar alsnog besmet was met het virus.

QR-code blijft geldig

Aan Hart van Nederland liet de man weten dat hij en zijn vrouw afgelopen vrijdag positief waren getest op corona. Omdat het niet duidelijk was of ze nog overal naar binnen mochten, belde hij met de GGD, waarna hij kreeg te horen dat hun QR-codes gewoon geldig zouden blijven, omdat ze volledig gevaccineerd zijn. Het stel ging dan ook door met het maken van al hun geplande uitstapjes. Zo zouden ze naar een etentje zijn geweest en zijn ze binnengekomen bij het Amsterdam Dance Event. Ook gaan ze binnenkort op vakantie. Desondanks is de man verbaasd. "Ik kan me niet voorstellen dat ik de enige ben die na een vaccinatie toch besmet wordt en zijn QR-code behoudt om overal toegang te blijven houden."

Verantwoordelijkheid

Uit onderzoek van Hart van Nederland blijkt dat het bij de overheid bekend is dat QR-codes van gevaccineerden geldig blijven, ondanks een coronabesmetting. Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid liet weten dat ze hebben gekeken naar mogelijkheden om dit aan te passen, maar dit zou technisch niet haalbaar zou zijn. Ook zouden mensen zelf verantwoordelijkheid moeten nemen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan en zouden er altijd wel risico's blijven. "Je wordt geacht je te laten testen als je klachten hebt en als je positief test in quarantaine te blijven."

Ster advertentie
Ster advertentie