Up 2 Date

Coronatoegangsbewijs is volgens rechtbank niet onwettig of discriminerend

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Coronatoegangsbewijs is volgens rechtbank niet onwettig of discriminerend

Het vragen naar een coronatoegangsbewijs in bepaalde sectoren is niet onwettig en mag toegepast blijven worden. Dat heeft de Haagse rechtbank bepaald nadat advocaat Bart Maes een kort geding aanspande tegen de staat.

Onwettig

Volgens Maes zou de coronapas onwettig, strafbaar en discriminerend zijn en is er geen reden meer om coronamaatregelen te hanteren. Ook zou de maatregel in strijd zijn met internationale verdragen en de Grondwet. Maes wilde dat het toegangsbewijs werd opgeschort tot er in een bodemprocedure, dat wil zeggen een normale rechtszaak, uitspraak werd gedaan. De voorzieningenrechter wilde echter zo snel mogelijk een uitspraak doen in een kort geding.

Geen discriminatie

Volgens de rechter moet de rechterlijke macht zich terughoudend opstellen bij het beoordelen van nieuwe coronamaatregelen. Alleen als de maatregelen niet wettelijk zijn of het beleid onredelijk is, zou de rechter kunnen ingrijpen. Dat is nu niet het geval aangezien de staat duidelijk heeft uitgelegd waarom de coronamaatregelen nog steeds noodzakelijk zijn, namelijk om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Daarnaast bepaalde de rechtbank dat het vragen naar een QR-code geen vorm van discriminatie is. Ook worden er geen grondrechten of mensenrechten geschonden en is de coronapas geen inbreuk op de privacy van burgers.

Tijdelijke maatregel

Sinds 25 september is het verplicht om een QR-code te laten zien in onder meer restaurants, bioscopen, theaters en concertzalen. Vanaf die datum is ook de anderhalvemeterregel komen te vervallen. Volgens Rutte is de coronapas een tijdelijke maatregel en wordt erop 1 november gekeken of de maatregel kan worden afgeschaft of verlengd.

Ster advertentie
Ster advertentie