Up 2 Date

Kabinet passeert gemeente en geeft hotel vergunning om asielzoekers op te vangen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Kabinet passeert gemeente en geeft hotel vergunning om asielzoekers op te vangen

Het kabinet geeft voor het eerst een vergunning om asielzoekers op te vangen zonder akkoord van de gemeente. Het AD meldt dat staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) nog geen akkoord heeft weten te bereiken met de gemeente Tubbergen. Desondanks meldt de minister aan de Tweede Kamer dat hij van plan is om een vergunning te verstrekken aan een hotel in Albergen.

Voor het eerst

Een woordvoerder van het ministerie Justitie en Veiligheid bevestigt aan het AD dat het kabinet voor het eerst de gemeente passeert en toestemming zal geven om asielzoekers in het hotel op te vangen. Daar kunnen momenteel tachtig vluchtelingen terecht, maar de verwachting is dat dat op termijn uitgebreid zal worden naar driehonderd.

Al sinds 2019 doet de regering er alles aan om nieuwe opvanglocaties te vinden. Tot op heden is er nog steeds een groot tekort aan veilige plekken voor asielzoekers, omdat veel gemeenten niet meer meewerken. Volgens het AD geven de regionale beleidsbepalers aan de handen vol te hebben aan de opvang van Oekraïners.

Bestemmingsplannen aanpassen

Het kabinet heeft bekendgemaakt bestemmingen van gebouwen te wijzigen als gemeentes weigeren mee te werken. Op deze manier worden ook tijdelijke opvanglocaties geforceerd. Het kabinet ziet geen andere optie om op korte termijn opvang te realiseren. Volgens het AD is het streven nog steeds dat de gemeente vergunningen verleent, maar "als het lokale bestuurlijke draagvlak ontbreekt" gaat het Rijk dat doen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie