Up 2 Date

Jan en Ish leren de Afrikaanse slavendans Mapalé in Colombia

  1. Newschevron right
  2. Jan en Ish leren de Afrikaanse slavendans Mapalé in Colombia

In Dance Around The World gaan goede vrienden Jan Kooijman en Ish Ait Hamou op zoek naar het verhaal achter verschillende dansen. De eerste aflevering brengt hen naar Cartagena, Colombia. Een stad met een roerig verleden. Hier leren de Jan en Ish de slavendans Mapalé. Maar niet voordat ze meer te horen krijgen over de geschiedenis van de dans. Want, zo ontdekken de mannen, je kunt de Mapalé pas dansen als je de ziel begrijpt.

Oorsprong

De Mapalé ontstond toen slaven, die door Spanjaarden vanuit West-Afrika naar Colombia werden gehaald, in hun schaarse vrije tijd begonnen te dansen. De slaven waren aan het werk gezet om een kanaal van maar liefst 150 kilometer uit te graven.

Het is een dans met sterke, overdreven bewegingen. De mannen dansen als een spartelende vis op het droge, die niet uit zijn omgeving wil worden gehaald. De bewegingen van de vrouwen lijken op de golven van het water. De dans is dan ook vernoemd naar de grote gele Mapalé-vis.

Voorouders

De Mapalé is niet zomaar te leren, zo vertelt ook gids Daisy. Haar voorouders werden vanuit West-Afrika naar Colombia gehaald.

"Het zit in je bloed. De dans, de tradities en het vissen zijn allemaal van vroeger, van Afrika. Onze voorouders hebben deze dingen achtergelaten. De dans zit in z'n geheel in ons ras, in onze huid. Je kan het niet leren, het zit in ons."

Palenque

Daisy neemt de mannen mee naar het dorpje Palenque, waar de dans ontstaan is. Dit dorpje werd gesticht door gevluchte slaven die dagenlang vanuit Cartagena naar deze plek liepen.

"Ze hadden niks. Ze liepen enkel met de gedachte dat ze zich konden bevrijden en een nieuwe gemeenschap konden oprichten. Vrij van de Spanjaarden."

Eindresultaat

Jan en Ish leren van dansleraar Kevin de Mapalé te dansen, nadat ze de bijzondere oorsprong van de dans hebben leren kennen. De trainingen gaan de mannen niet makkelijk af, maar uiteindelijk krijgen ze het onder de knie. Het eindresultaat laten ze op een plein in Cartagena zien.

Ster advertentie
Ster advertentie