Up 2 Date

Politie controleert allochtonen vaak onterecht

  1. Newschevron right
  2. Politie controleert allochtonen vaak onterecht

Nederlanders met een niet-Westerse achtergrond worden vaak ten onrechte gecontroleerd door de politie. Een aantal (bekende) personen en organisaties roepen dit al enige tijd, maar dit blijkt nu officieel uit een rapport dat vandaag is verschenen.

Niet rechtvaardig

Ruim de helft van de mensen die staande zijn gehouden was allochtoon. En veertig procent van de gevallen waarin agenten mensen aanhouden met mogelijk verdacht gedrag, was niet te verdedigen. Ook controles bij autochtonen waren niet altijd terecht.

Stereotypering

Van bewuste discriminatie is volgens de onderzoekers geen sprake. Wel gaan agenten met bepaalde stereotypen in het achterhoofd op pad en hebben ze een bepaald beeld van de "gemiddelde boef". Daarbij denken ze vooral aan jongens uit lagere sociale klasse en bij elkaar geraapte groepen op basis van afkomst. Bijvoorbeeld de "Antillianen", "Marokkanen", "zigeuners", "Oostblokkers", of "kampers" en "aso's".

Etnisch profileren melding

De politie denkt ook aan oplossingen. De politie.nl-app wordt binnenkort uitgebreid met een optie om mogelijk etnisch profileren te melden.

Ster advertentie
Ster advertentie