Up 2 Date

Uit de hand gelopen besloten Facebookgroepen uitgelicht in video van ‘Alicante’

foto: YouTube: NPO Radio 1
  1. Newschevron right
  2. Uit de hand gelopen besloten Facebookgroepen uitgelicht in video van ‘Alicante’

Weet jij wat er zich allemaal afspeelt in besloten Facebookgroepen? Bepaalde groepen hebben zo veel leden, dat de kans groot is dat jij er ook deel van uitmaakt. Het journalistieke platform Alicante laat zien hoeveel macht de groepen hebben en wat de positieve en negatieve gevolgen kunnen zijn van het lidmaatschap van deze groepen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Lief en leed

Lid zijn van een besloten groep kan je maken of breken. Sommige mensen delen hun hele lief en leed in een groep. Dit kan je bekend maken op een leuke manier, maar het kan er ook voor zorgen dat je ontslagen wordt, dat je relatie eindigt of dat je wordt ontvoerd. Toch gaan er dagelijks veel mensen live in deze groepen en delen daar persoonlijke verhalen. Uit het delen van deze persoonlijke verhalen, halen de leden van de groepen soms ook voldoening, en worden ze gesteund door groepsgenoten.

Verhaal kwijt in de groep

Een voorbeeld van iemand die hele persoonlijke dingen deelde in een livestream in de groep is Serena. Zij ging een aantal maanden geleden live, terwijl ze heel emotioneel was. Ze vertelt dat ze het deed om haar verhaal bij iemand kwijt te kunnen. “Ik had niet echt iemand bij wie ik steun kon vinden op dat moment, toen dacht ik 'ik heb echt iemand nodig die naar mijn verhaal luistert’, ik ben toen dus live gegaan in de groep om daar mijn verhaal kwijt te kunnen in de hoop dat daar mensen waren die naar mij luisterden.”

Heftige reacties

De reacties van de - op het hoogtepunt - negenduizend kijkers waren erg wisselend. “Het ging van ‘ik hoop dat je van een brug afspringt’, tot ‘je kan het wel’ en ‘het komt wel goed.’” Serena deelde in de reacties van de livestream haar adres in de hoop dat er iemand naar haar toe zou komen. Er zijn toen twintig dames uit heel het land gekomen, om naar Serena te luisteren.

Ontslagen door livestream

Het voorbeeld van Serena is positief, maar de livestreams lopen niet altijd goed af. Relaties gaan kapot en mensen raken hun baan kwijt. In de video vertelt een meisje anoniem dat ze live was gegaan tijdens de pauze op haar werk, en kort na haar pauze toen ze de kantine moest schoonmaken. Een kijker nam haar livestream op en stuurde deze video naar haar baas. Dit kostte haar haar baan.

Internationaal niveau

Een van die grote besloten groepen bereikten afgelopen jaar zelfs celebrities zoals Kim Kardashian en Trey Songz. Dit kwam door een oproep van een lid van de groep, die zij plaatste om haar verontwaardiging te delen over de huidige sinterklaasviering waarin Zwarte Piet nog steeds voorkomt. Ze vroeg aan haar groepsgenoten om zo veel mogelijk celebrities te spammen met informatie over Zwarte Piet/Black Pete, om zo meer bewustheid te creëren over het onderwerp, en dus met succes.

Als je meer wil weten over deze groepen, kun je de podcast van Alicante luisteren op bijvoorbeeld

Ster advertentie
Ster advertentie