FunX

Gaat de internationale aandacht voor Zwarte Piet eindelijk voor verandering zorgen?

foto: Instagram: wakaflocka/treysongz/losangelesconfidential
  1. Newschevron right
  2. Gaat de internationale aandacht voor Zwarte Piet eindelijk voor verandering zorgen?

Hoewel we in Nederland al jaren eindeloze discussies voeren over het sinterklaasfeest en Zwarte Piet, heeft het nu ook internationale beroemdheden bereikt, waaronder Trey Songz, Kim Kardashian en Waka Flocka Flame. Gaat dit er eindelijk voor zorgen dat Zwarte Piet uit de wereld wordt geholpen?

Zwarte Piet gaat internationaal

Een aantal Nederlandse en Belgische volgers van de Facebookgroep Ladies Talks hebben verschillende internationale beroemdheden, met een artikel van Al Jazeera, gewezen op de manier waarop wij nu nog het sinterklaasfeest vieren. Ze delen hun verontwaardiging over het feit dat mensen zich anno 2019 nog steeds schminken en verkleden als Zwarte Piet/Black Pete. In de Engelse uitleg staat dat het sinterklaasfeest een leuk kinderfeest zou moeten zijn zoals kerst. Het probleem is dat zijn hulpje Zwarte Piet gebaseerd is op het slavernijverleden. Ze leggen ook uit dat Nederland nu verdeeld is in twee kampen: pro-Zwarte Piet en anti-Zwarte Piet.

''Wij willen de wereld laten zien hoe racistisch dit 'traditionele' feest daadwerkelijk is, zodat het stopt óf aangepast wordt. We willen een oplossing die mensen met een donkere huidskleur geen pijn meer kan doen."

Andere pieten

Er zijn genoeg opties die het sinterklaasfeest voor iedereen leuk zouden kunnen maken, zoals de inzet van gekleurde pieten en roetveegpieten. Toch zijn er zijn nog altijd groepen mensen die blijven vasthouden aan de ‘traditionele’ Zwarte Piet. Mensen met een donkere huidskleur worden daarmee belachelijk gemaakt en daardoor uitgesloten van dit feest.

"Straight bullshit"

Zanger Trey Songz reageert snel op de dm's en post op zijn Story dat de feestdag "straight bullshit" is. Rapper The Game zegt dat hij een manier gaat zoeken om te helpen.

"Nederland, biedt je excuses aan!"

De reactie van rapper Waka Flocka is uitgebreider. Hij kan zijn ogen niet geloven en reageert verbijsterd op Instagram: "Nederland, ik kan dit fucking niet geloven. Ik ben diep teleurgesteld, omdat de mensen mij daar zoveel liefde hebben gegeven." Waka zegt dat het hem pijn doet en hoopt dan ook dat Nederland de hele feestdag opheft: "Nederland, biedt je excuses aan en skip deze hele feestdag. Stop het verspreiden van haat en uitsluiting." Ook Kim Kardashian laat weten dat ze op de hoogte is en dat het idioot is.

Nederlandse artiesten

In Nederland spreken verschillende artiesten en beroemdheden zich al sinds jaar en dag uit tegen Zwarte Piet. Frenna deelt vandaag het bericht van Waka Flocka en Chivv kondigt iets groots aan voor vanavond om 18:00 uur: "We gaan verandering brengen!"

"Fok racisme"

Ronnie Flex zegt dat hij helemaal klaar is met de discussie over Zwarte Piet. Hij deelt een oud fragment uit Pauw waarin hij zich uitsprak tegen Zwarte Piet en vertelde dat hij het niet mee gaat geven aan zijn kinderen. Op Instagram geeft hij nogmaals aan dat hij klaar is met de discussie: "Fok racisme en iedereen die hieronder met een weerwoord probeert te komen."

"Zwarte Piet negeren"

Latifah zegt dat het haar irriteert dat veel kinderen moeten lijden door Zwarte Piet. Ze tipt anderen om het racistische karakter vooral te negeren en de andere kant op te kijken. "We moeten de andere kant op kijken en onze kinderen leren dat er niemand staat, als er een Zwarte Piet staat. Stevie Wonder ze."

Bestaande haat wordt zichtbaar

Jayh gebruikt een quote van Akwasi om zijn standpunt in te nemen: "Nee, het protest tegen Zwarte Piet veroorzaakt geen racistische haat, het maakt bestaande haat zichtbaar. Zoals een black light laat zien hoe smerig een ogenschijnlijk schone hotelkamer echt is. Kun je boos worden op de black light, maar je kunt ook die kamer eens schoonmaken."

Turn Up!

Giorgio belde vanmiddag in Turn Up! met een van de dames die vanaf het begin betrokken is bij het benaderen van de internationale artiesten. Ze vertelt dat het allemaal begon met een post die een vriendin van haar zag voorbijkomen. Vervolgens werd dit gedeeld in de Ladies Talk-Facebookgroep. ''Toen hebben we afgesproken om massaal celebrities te gaan spammen.''

Waka Flocka was de eerste internationale artiest die verontwaardigd reageerde op Zwarte Piet, maar al snel volgden ook andere artiesten. Het ging ineens supersnel en dat bevestigt alleen maar dat alle andere landen wél zien dat het inderdaad racistisch is. En dat terwijl er in Nederland nog steeds mensen zijn die het probleem minimaliseren...

''Ik was eerst echt in shock. [...] Het was geweldig om te zien. Ik dacht: ik heb gewoon gelijk, het ís racisme en zo wordt het ook door de buitenwereld gezien. [...] Het is een historisch moment: het is nu tijd om op te staan.''

Ster advertentie
Ster advertentie