Up 2 Date

Fieldlab: Onder 'strakke voorwaarden' kunnen evenementen in de buitenlucht doorgaan

foto: ANP/Nederland - Letland in de Johan Cruijff Arena
  1. Newschevron right
  2. Fieldlab: Onder 'strakke voorwaarden' kunnen evenementen in de buitenlucht doorgaan

Evenementen in de buitenlucht kunnen onder 'strakke voorwaarden' doorgaan met 50 tot 75 procent van de normale bezoekerscapaciteit. Dat maakte Fieldlab Evenementen bekend middels een persbericht, die de organisatie vandaag heeft gepubliceerd.

Advies aan het Kabinet

Op basis van de eerste praktijktesten van dit type evenementen doet Fieldlab dit advies aan het Kabinet, dat op zijn beurt weer om advies vraagt aan het Outbreak Management Team over de onderzoeksresultaten. Om tot de conclusie te komen dat evenementen in de buitenlucht onder voorwaarden mogelijk zijn heeft Fieldlab gedragsonderzoek verricht bij drie voetbalwedstrijden. Uit dit onderzoek zijn een aantal voorwaarden naar voren gekomen. Onder andere is het van belang dat er een sneltest wordt afgenomen op een decentrale plaats dicht bij huis, een mondkapje verplicht gesteld wordt en er gebruik wordt gemaakt van een app of ander soort toegangscontrole van een negatieve Coronatest. Bij een maximale bezetting van 50 tot 75 procent hoeft er ook geen rekening gehouden te worden met de anderhalve meter-maatregel.

Triagevragen niet nodig op locatie

Fieldlab stelt op basis van het onderzoek ook dat triagevragen op locatie overbodig zijn. Dit zijn vragen aan bezoekers over eventuele gezondheidsklachten. Dit zou tot opstoppingen leiden en daarmee extra contactmomenten genereren. Ook temperatuurmetingen op locatie zorgen er niet voor dat besmette personen gedetecteerd worden. In plaats daarvan stelt Fieldlab voor om triagevragen vier uur van tevoren voor te leggen aan bezoekers en ze bij de aankoop van een toegangskaartje op te roepen de CoronaMelder-app te downloaden.

Niet alleen voor voetbalwedstrijden

Hoewel er alleen onderzoek is gedaan naar het gedrag van bezoekers van voetbalwedstrijden benadrukt Fieldlab dat de onderzoeksresultaten ook gelden voor andere evenementen in de buitenlucht. Eerder deed Fieldlab onderzoek naar evenementen in binnenruimten, zoals theatervoorstellingen en congressen. Op basis van dat onderzoek werden soortgelijke voorwaarden aanbevolen.

Ster advertentie
Ster advertentie