Up 2 Date

Genoeg geld voor grote Islamitische begraafplaats in Drenthe

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Genoeg geld voor grote Islamitische begraafplaats in Drenthe

De stichting Bijzondere Islamitische Begraafplaatsen In Nederland (BIBIN) was al een tijdje bezig met een crowdfunding voor de bouw van de grootste islamitische begraafplaats van West-Europa. Die actie ging door de zorgen rondom het coronavirus als een speer en het geld is in een aantal dagen binnengehaald.

Zorgen

Toen vorige week bekend werd dat al het vliegverkeer naar Marokko werd geannuleerd, ontstond er paniek in de Marokkaanse gemeenschap in Nederland. Want waar moeten hun overleden dierbaren begraven worden? De telefoon van de voorzitter van het BIBIN, Hamed Amrino, stond de afgelopen dagen roodgloeiend. “Mensen vroegen hoe snel de begraafplaats klaar zou zijn en hoe ze nog konden helpen. We hadden binnen een paar dagen het restbedrag binnen.” Vertelt Amrino aan de NOS.

Crowdfunding

De islamitische begraafplaats wordt gebouwd in Drenthe en moet plek bieden voor 1700 overledenen. Aankomende dinsdag hoopt de stichting BIBIN afspraken te maken met de aannemer over wanneer de begraafplaats aangelegd kan worden.

De stichting wil nadat de Drentse begraafplaats is gebouwd, nog meer islamitische begraafplaatsen in Nederland aanleggen. “Het lijkt mij een wens van iedereen op overleden dierbaren dichtbij te begraven. We zijn nu druk bezig met deze begraafplaats, maar we hebben al een aantal locaties op het oog om te kopen”, aldus Amino.

Waar moet het aan voldoen?

Waar moet een islamitische begraafplaats allemaal aan voldoen? Volgens de site van het BIBIN mag het ten eerste geen deel uitmaken van een algemene begraafplaats en is het een zelfstandige begraafplaats. Ten tweede is het van moslims en voorbehouden aan moslims. Verder moet er garantie zijn van eeuwige grafrust, worden moslims op een islamitische wijze begraven en ten slotte moeten alle graven richting de heilige stad Mekka wijzen.

Ster advertentie
Ster advertentie