Up 2 Date

Nederland zamelde €15 miljoen in voor Beiroet: hoe is het daar nu?

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Nederland zamelde €15 miljoen in voor Beiroet: hoe is het daar nu?

Nederland heeft via Giro555 meer dan 15 miljoen euro opgehaald voor de slachtoffers van de explosie in Beiroet. Op 4 augustus vielen daar zeker 190 doden en 6500 gewonden en meer dan 300.000 mensen raakten dakloos. Een grote ramp voor een land dat al jaren te maken heeft met andere grote problemen. Hoe zijn de stad en haar inwoners er nu - drieënhalve maand na de explosie - aan toe?

Quote

"Als er één woord is om de mindset van de mensen hier te omschrijven, is het 'overleven'."

Ali (18), Beiroet

Stabiel, maar lastig

De 18-jarige Ali woont middenin Beiroet en vertelde destijds aan FunX wat voor effect de enorme explosie op de stad en het dagelijks leven had. Hij geeft aan dat de situatie inmiddels vrij stabiel is. "De meeste mensen zijn weer voorzien van woningen. Je ziet nog steeds de schade, maar veel wijken worden weer hersteld en veel glas is gerecycled. Maar er is nog steeds geen fatsoenlijk onderzoek gedaan naar wat er nou precies is gebeurd. Dat zal waarschijnlijk ook niet gebeuren."

Je kan moeilijk stellen dat alles nu 'normaal' is in de stad, mede vanwege het hoge aantal coronabesmettingen, vertelt Ali. "De overheid heeft een avondklok ingesteld, dus je mag tussen vijf uur 's middags en zes uur 's ochtends niet naar buiten. Ook is er een systeem waarbij auto's met een kenteken eindigend op een oneven cijfer alleen op maandag, woensdag en vrijdag mogen rijden en de andere auto's op de andere dagen." De economische situatie is helaas nog steeds heel slecht. "En dezelfde politici zitten nog vastgelijmd aan hun stoel."

'Overlevend'

Ali geeft eerlijk toe dat hij het niet ziet zitten om nog lang in Libanon te blijven wonen. "Veel mensen zijn al weg en steeds meer zijn aan het plannen om ook te gaan, simpelweg omdat ze geen toekomst zien hier." Het vertrouwen in de overheid is bij de burgers lang geleden al verdwenen. "Daarom blijven we als bevolking elkaar helpen. Als er één woord is om de mindset van de mensen hier te omschrijven, is het 'overleven'."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wat wordt er gedaan met het geld?

De Nederlandse inzamelingsactie van Giro555 liep tot en met 31 oktober. In totaal is daarmee €15.198.181 opgehaald. Met het geld hebben hulporganisaties al veel kunnen doen, denk aan medische hulp bieden, voedsel- en hygiënepakketten uitdelen en mensen van tijdelijk onderdak voorzien. De organisaties zullen ook de komende tijd nog blijven helpen in Beiroet. "Zo krijgen ondernemers steun om hun winkel of bedrijf weer op te starten, ontvangen gezinnen een financiële bijdrage voor bijvoorbeeld reparatiewerkzaamheden en krijgen kinderen in groepssessies of individueel begeleiding bij het verwerken van trauma’s die zij door de explosie opliepen", aldus Giro555.

Ali ziet dat de hulp goed terechtkomt: "Alle hulp heeft Libanon geholpen op haar benen te blijven staan. Het heeft een hongerramp weten te voorkomen." Het blijft echter lastig om te helpen in de Libanese hoofdstad vanwege de zware economische crisis en grote sociale onrust in het land. Daarnaast maakt de coronacrisis de situatie nog moeilijker. "Het aantal besmettingen stijgt, scholen zijn gesloten waardoor kinderen de hele dag thuis zitten. Sommige hulpverleners kunnen door lokale lockdowns niet naar hun werk of raken zelf besmet", aldus actievoorzitter Garance Reus-Deelder.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie