Up 2 Date

Emmanuel Macron verkozen tot president van Frankrijk

  1. Newschevron right
  2. Emmanuel Macron verkozen tot president van Frankrijk

De 39-jarige Emmanuel Macron is verkozen tot de nieuwe president van Frankrijk. Nog niet alle stemmen zijn geteld, maar het is zeker dat jonge, progressieve kandidaat de huidige president François Hollande zal opvolgen. Hij versloeg daarmee de rechts populist Marine Le Pen.

Twee Frankrijken

De strijd tussen sociaal-liberaal Emmanuel Macron (En Marche!) en de populist Marine Le Pen (Front National) werd de 'strijd tussen twee Frankrijken' genoemd. Na de Brexit en het presidentschap van Donald Trump, werd massaal gevreesd dat ook in Frankrijk het populisme zou winnen.

Stem tegen Rechts

Het Front National wil uit de Europese Unie stappen en de immigratie naar Frankrijk minimaliseren. Le Pen pleit voor het ''vrijmaken van Frankrijk en het volk weer een stem geven.'' Volgens verschillende Franse media werd er vooral op Macron gestemd om te voorkomen dat de rechtse Marine Le Pen president zou worden.

''Een groot deel van de kiezers stemde niet voor Macron, maar tegen Le Pen.''

PRO-EUROPA

Macron zet zich met zijn partij En Marche! (Voorwaarts!) bewust af tegen zowel rechts als links. Hij stelt een 'radicale transformatie' voor. Behalve een open blik tegenover de multiculturele samenleving, wil Macron vooral de massawerkloosheid in Frankrijk aanpakken. Nederlandse politici reageren positief op de winst van Macron, behalve Geert Wilders. Mark Rutte noemt de winst van Macron een ''duidelijk progressieve en pro-Europese keuze.''

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

GEEN VERTROUWEN

In de tweede ronde van de presidentsverkiezingen haalde Macron 66 procent van de stemmen. Hij versloeg daarmee Marine Le Pen, die 34 procent van de stemmen kreeg. Niet meegeteld in de uitslag zijn de 11,5 procent blanco stemmen. Toch is ook die uitslag opvallend: het wijst erop dat veel burgers geen vertrouwen hebben in beide kandidaten.

Jongste staatshoofd

De uitslag is opvallend om verschillende redenen. Zo is Macron het jongste staatshoofd sinds Napoleon in 1804. Daarnaast is het de eerste keer in een lange periode dat de grote regeringspartijen buiten de tweede verkiezingsronde bleven.

Ster advertentie
Ster advertentie