Up 2 Date

Antwoorden staatssecretaris Van Rijn op Kamervragen over lachgas waren onvolledig

  1. Newschevron right
  2. Antwoorden staatssecretaris Van Rijn op Kamervragen over lachgas waren onvolledig

Tweede Kamerlid Marith Volp heeft eind 2015 Kamervragen over lachgas gesteld aan staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de minister van Veiligheid en Justitie. Een half jaar later geeft Van Rijn bij FunX toe dat de antwoorden onvolledig zijn geweest: "Die zijn onvolledig in de zin dat we de korte termijn effecten kennen, maar niet de lange termijn effecten," zegt de staatssecretaris in een interview dat uitgezonden werd in de FunX radiospecial over lachgas.

We weten niets

Volgens hoogleraar en toxicoloog Martin van den Berg weten we eigenlijk helemaal niets over de industriële lachgas. Het type lachgas waar de onderzoeken waar de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op doelt zijn gebaseerd op medisch lachgas. Het type lachgas dat jongeren gebruiken is echter industriële lachgas, dus we weten ook niets over de effecten op korte termijn.

Meer onderzoek

Volgens staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport moeten we meer onderzoek doen naar lachgas, omdat we eigenlijk niet weten wat in een industriële lachgasampul zit. "Dat betekent dat dat onderzoek dan plaats moet vinden," zegt hij bij FunX.

Lachgas dealers

Typ 'lachgas' op Instagram en het regent lachgasdealers. Kan de overheid daar eigenlijk iets tegen doen, vroeg Laila aan de staatssecretaris. "Je kan de politie inlichten, maar het zit onderhuids en daar kunnen we via de officiële kanalen nog weinig aan doen," zegt hij bij FunX. Hij vindt wel dat het nauwgezet gevolgd moet worden: "Als dit toeneemt dan wordt het misschien wel een serieus iets waar echt voor moeten opletten. Ik zou als lachgasdealer maar voorzichtig zijn."

Ster advertentie
Ster advertentie