Up 2 Date

VIDEO: Syrische vluchteling zeer gelukkig in joods gastgezin

  1. Newschevron right
  2. VIDEO: Syrische vluchteling zeer gelukkig in joods gastgezin

Kinan vluchtte in 2015 uit Syrië en kwam via Turkije en Griekenland terecht in Berlijn. Met wat hulp een vluchtelingenorganisatie kreeg de 28-jarige moslim onderdak aangeboden bij een joods gezin: de Jellineks. Kyra Jellinek herinnert zich die eerste dag nog goed: "Hij kwam bij ons aan met een kleine tas. Hij sprak geen woord Duits en wij konden geen woord Arabisch."

Leren van elkaar

Kinan woont inmiddels iets langer dan een jaar bij de Jellineks en leert iedere dag Duits om goed te kunnen communiceren met de gezinsleden. "We houden van hem en zijn erg aan hem gehecht geraakt," zegt Kyra. Ook de rest van de familie ziet zijn komst als een verrijking: "We leren van elkaar," zegt dochter Rosa "Hij leert ons bijvoorbeeld Syrische gerechten en wij leren hem hoe we de Sabbat vieren."

Koken met Kinan

Kinan kookt Syrische maaltijden voor de Jellinek's. Een paar jaartjes geleden kwam hij niet verder dan een gebakken ei, maar tijdens het vluchten leerde hij gerechten bereiden door YouTubefilmpjes te bekijken. Blijkbaar bevielen de gerechten van Kinan erg goed, want hij kookt tegenwoordig ook de belangrijke sabbatsmaaltijd van de Jellineks. Dat is de maaltijd die plaatsvindt na een bezoek aan de synagoge. De mannen dragen een keppeltje en Kinan gewoon aan mee.

Moslim & joden

Tussen moslims en joden heerst veel onvrede in het Midden-Oosten, maar op Kinan heeft dat geen invloed: "Ik heb joden nooit gezien als de vijand. De vete tussen Israël en Syrië draait allemaal om politiek. Dat heeft niets met religie te maken," aldus de Syrische vluchteling. "Als mensen het verleden opzij zetten en vooruit kijken, dan verloopt de integratie sneller en beter."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

No Stranger Place
Het verhaal van Kinan maakt onderdeel uit van de serie No Stranger Place van fotograaf Aubrey Wade en de UNHCR. Ze delen op deze manier de verhalen van vluchtelingen die in Europese gezinnen terecht zijn gekomen. Op die manier hopen ze de gastvrijheid van anderen op de wereld aan te wakkeren.
Ster advertentie
Ster advertentie