Up 2 Date

UPDATE: Scholen, horeca en sportclubs moeten sluiten wegens corona

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. UPDATE: Scholen, horeca en sportclubs moeten sluiten wegens corona

Na een overleg dat zondagmiddag tussen het kabinet, onderwijsorganisaties en medisch specialisten plaatsvond, is besloten om alle scholen en kinderdagverblijven in Nederland vanaf aanstaande maandag dicht te houden tot 6 april. Dat maakten ministers Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport) en Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media) bekend in een persconferentie.

Horeca vanaf zondag al dicht

Bruins vertelde dat alle eet- en drinkgelegenheden, sport- en fitnessclubs, sauna's, seksclubs en coffeeshops vanaf zondagavond 18:00 uur al de deuren moeten sluiten en ook gesloten zullen blijven tot 6 april. De maatregelen worden ingevoerd om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Opvang voor vitale beroepen

Alle maatregelen die tot 31 maart geldig waren, worden met een week verlengd tot 6 april. Er wordt opvang geregeld voor kinderen van ouders met vitale/cruciale beroepen zoals mensen in de zorg, het openbaar vervoer, politie, brandweer en mensen die afval en vuilnis ophalen. Op de website van Rijksoverheid is de hele lijst met de cruciale en vitale beroepen te zien. Zo kunnen zij blijven werken. Van burgemeesters en wethouders wordt verwacht dat ze gaan helpen bij het regelen van kinderopvang voor mensen met die beroepen. Onderwijspersoneel en pedagogische medewerkers die in de kinderopvang werken en niet ziek zijn, kunnen de komende weken gewoon naar hun werk. "We hebben ze hard nodig", zei minister Slob.

Afstand in supermarkt

"We vragen alle Nederlanders bovendien om waar mogelijk gepaste afstand van elkaar te bewaren, ook bijvoorbeeld bij het boodschappen doen. U kunt als richtlijn ongeveer 1,5 meter afstand hanteren", zei Bruins tijdens de persconferentie. Ook sprak de minister zich uit over hamsteren. Volgens hem is er genoeg te eten en drinken en maakt het hamsteren het juist moeilijk voor supermarkten.

Zorg kan het aan

In Italië gaan signalen dat de zorg het aantal corona-patiënten niet meer aankunnen. Dat is volgens minister Bruno Bruins niet het geval in Nederland: "We gaan met elkaar regelen dat we zorg aan iedereen in Nederland kunnen blijven bieden. Er wordt veel samenwerking tussen ziekenhuizen gevraagd, binnen regio's en in heel Nederland, maar we klaren het samen."

Ster advertentie
Ster advertentie