Up 2 Date

Ernstig zieke Angelique leert rijke familie hoe waardevol gezondheid is in Steenrijk, Straatarm

  1. Newschevron right
  2. Ernstig zieke Angelique leert rijke familie hoe waardevol gezondheid is in Steenrijk, Straatarm

In het SBS6-programma Steenrijk, Straatarm ruilen een arme en rijke familie een week lang van huis, budget en dagelijks leven. Deze week ruilden de familie Wijmans hun sociale huurflat met het luxe huis van de familie Aalders. Gedurende de week komen beide families erachter hoe makkelijk het is om je geen zorgen te maken over geld, maar vooral dat gezondheid het belangrijkst is.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ziek

De 'arme' familie Wijmans bestaat uit moeder Angelique, vader Richard en dochter Charlena. Dit gezin moet rondkomen van zestig euro per week. Richard heeft zijn baan 'on hold' gezet om te zorgen voor zijn vrouw. Angelique kreeg namelijk de diagnose baarmoederhalskanker en heeft nu ook een ernstige nierziekte. Haar gewicht ging van 58 kilo naar 36 kilo en ze heeft elke dag te kampen met pijn.

Positief

Ondanks alles blijft het gezin positief. Ze zijn blij dat ze elkaar hebben en hebben geleerd om creatief met geld om te gaan. Zo speuren ze vaak naar gratis spullen en geven ze hun eigen overbodige spullen weer weg. Volgens vader Richard is gezondheid belangrijker dan geld.

"Iedereen kan ziek worden, ook mensen die rijk zijn en meer te besteden hebben. Ik denk dat gezondheid toch echt wel heel belangrijk is en dat ik liever gezond zou zijn dan heel rijk. Geld is niet belangrijk voor mij, maar het is wel makkelijk."

Dochter Charlene is het daarmee eens: "Geld is wel belangrijk, want je kan er dingen mee kopen. Maar de liefde die wij voor elkaar hebben, kan je niet kopen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ondernemen
De situatie van de familie Aalders, bestaande uit ouders Rob en Lisa en zonen Robbert en Vincent, is rooskleuriger. Ze zijn allemaal gezond, wonen in een luxe huis, hebben drie auto's en hebben aan geld geen gebrek. "Je moet zorgen dat geld voor jou werkt en niet dat jij voor geld gaat werken", aldus vader Rob die zijn geld verdient met coachings- én beleggingswerkzaamheden. "Het werk is zo leuk dat we er helemaal in verstrikt raken."

Quality time

De familie Aalders kan ook wat leren van de familie Wijmans, namelijk hoe belangrijk quality time met je familie is. Gedurende de week spelen ze monopoly, zingen ze karaoke en eten ze sinds lange tijd weer samen. Volgens vader Rob was de laatste keer dat ze samen ontbeten zelfs helemaal in 1863! Daarnaast zet het gezin zich samen in om aan wat buurtbewoners een korte financiële workshop te geven over hoe je een klein vermogen kunt opbouwen.

Onder de indruk

Maar het echte leermoment krijgt de familie Aalders wanneer ze Wendy ontmoeten, een vriendin van de andere familie. Zij vertelt namelijk wat meer over de ziekte van Angelique: "Ze heeft kanker gehad en ze heeft nu ernstige nierziekte, daar heeft ze op dagelijkse basis enorm last van. [...] Haar budget is dusdanig beperkt dat ze zei dat ze de pijnstillers die ze eigenlijk nodig had, waar ze voor moest bijbetalen, niet kon betalen."

Het verhaal maakt diepe indruk op iedereen, vooral op Rob: "Voor het eerst begreep ik waar het echt om gaat: gezondheid en hoe dat een leven en een gezin kan beïnvloeden. De keuzes die zij hebben moeten maken op dat moment, dat raakte me heel erg."

Ster advertentie
Ster advertentie