Nieuwe paus Leo XIV roept bij eerste toespraak op tot staakt-het-vuren in Gaza en vrede in Oekraïne
- News
- Nieuwe paus Leo XIV roept bij eerste toespraak op tot staakt-het-vuren in Gaza en vrede in Oekraïne
Tijdens zijn allereerste zondagsgebed op het Sint-Pietersplein heeft paus Leo XIV meteen een stevig statement gemaakt. Vanaf het balkon van de Sint-Pietersbasiliek richtte de nieuwe paus zich tot duizenden gelovigen en sprak hij zich uit tegen de aanhoudende oorlogen in de wereld.
"Derde wereldoorlog in stukken"
In zijn toespraak noemde Leo XIV de huidige staat van de wereld “een derde wereldoorlog in stukken” en riep hij expliciet op tot een staakt-het-vuren in Gaza en de onmiddellijke vrijlating van gijzelaars. Ook vroeg hij aandacht voor Oekraïne, waar de oorlog al sinds 2022 voortduurt. De paus zei te hopen op een “vredeswonder”, zoals hij het zelf noemde, en richtte zich tot God om die hoop kracht bij te zetten. Hiermee zet hij de gedachte voort die de vorige paus omarmde.
Naast Gaza en Oekraïne stond Leo XIV ook stil bij het recente staakt-het-vuren tussen Pakistan en India. Volgens hem is het een stap in de goede richting, maar wees hij erop dat het bestand al meerdere keren is geschonden. De paus sprak de hoop uit dat er echte gesprekken volgen die leiden tot structurele vrede.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Respect voor moeders wereldwijd
Tussen de politieke statements door was er ook ruimte voor zachtere woorden. Op Moederdag stond Leo XIV stil bij het belang van moeders overal ter wereld, “inclusief de moeders in de hemel.” Zijn gebed, wat het traditionele Regina Caeli heet, werd uitgesproken met een poëtische toon en sloot zijn publieke moment af.
Vanaf het plein klonk applaus van duizenden aanwezigen, terwijl de paus zich weer terugtrok in de basiliek, waar hij eerder op de dag een privé-mis had bijgewoond in de crypte. Een symbolische start van zijn pontificaat — direct, wereldwijd, en met een duidelijke boodschap.
Wie is de nieuwe paus?
Leo XIV, geboren als Joseph William Gray in Boston, is de eerste Amerikaan ooit op de pauselijke troon. De 68-jarige stond bekend als bruggenbouwer binnen de kerkelijke top en heeft een geschiedenis van inzet voor migranten, klimaatrechtvaardigheid en interreligieuze dialoog. Zijn benoeming markeert een koerswijziging in het Vaticaan: progressief in toon, maar diplomatiek in aanpak. Met zijn roots in de Amerikaanse stadspolitiek en katholieke armoedebeweging, heeft Leo XIV het imago van een paus die niet bang is om zijn mond open te trekken — ook tegen machthebbers.
Lees ook
Up 2 Date
Moeder (46) en dochter (6) dood in verbrande woning, politie onderzoekt moordUp 2 Date
Ophef om hersendode Adriana Smith die baby 'heeft gekregen': "Schending van mensenrechten"Up 2 Date
Israël dreigt boot met Greta Thunberg tegen te houden op weg naar GazaUp 2 Date
Iran beschuldigt VS van medeplichtigheid aan Israëlische aanvallen: “Trump wist ervan”