Up 2 Date

De paus dringt aan op humanitaire hulp in Gaza in jaarlijkse paasboodschap

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. De paus dringt aan op humanitaire hulp in Gaza in jaarlijkse paasboodschap

Tijdens de paasviering in Vaticaanstad, uitgesproken vanaf het Sint-Pietersplein, heeft Paus Franciscus zich uitgesproken over de aanhoudende conflicten in de wereld.

ONMIDDELIJKE WAPENSTILSTAND

In het bijzonder riep hij op tot een onmiddellijke wapenstilstand in de Gazastrook en benadrukte hij de noodzaak van humanitaire hulp in het gebied, evenals de vrijlating van gijzelaars. Met meer dan tien duizend aanwezige gelovigen als getuigen, wees hij op het leed dat kinderen ervaren door oorlog en conflict, en beschreef oorlog als een fundamentele absurditeit. "Hoeveel lijden zien we in de ogen van kinderen? Kinderen vragen ons met hun ogen: 'Waarom? Waarom al deze doden? Waarom al deze verwoestingen?' Oorlog is altijd een absurditeit en een tegenslag", voegde hij daaraan toe.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

OEKRAÏNE

Verder bracht de Paus net als vorig jaar de situatie in Oekraïne onder de aandacht, nu het conflict daar zijn derde jaar ingaat. Hij sprak de hoop uit voor een respectvolle behandeling van internationaal recht en een mogelijke uitwisseling van gevangenen tussen Rusland en Oekraïne. Zo zei hij: "Door op te roepen tot respect voor de beginselen van het internationaal recht, spreek ik mijn hoop uit op een algemene uitwisseling van alle gevangenen tussen Rusland en Oekraïne."

GEZONDHEIDSPROBLEMEN

De gezondheid van de inmiddels 87-jarige Paus Franciscus wierp dit jaar een schaduw over de paaszegen; maar ondanks recente gezondheidsproblemen voelt hij zich niet genoodzaakt om terug te treden. Hoewel hij de traditionele kruisweg op Goede Vrijdag oversloeg, was hij wel aanwezig bij de paaswake, omringd door de pracht van bloemen uit Nederland op het Sint-Pietersplein.

Ster advertentie
Ster advertentie