Up 2 Date

Paus staat in zijn paasboodschap stil bij oorlog Oekraïne en aardbevingsslachtoffers

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Paus staat in zijn paasboodschap stil bij oorlog Oekraïne en aardbevingsslachtoffers

Paus Franciscus heeft vandaag tijdens de traditionele paasviering de zegen 'voor de stad en de wereld' (urbi et orbi) uitgesproken. Voor het tweede jaar op rij sprak hij over de oorlog in Oekraïne.

Toespraak

Zo'n 45.000 mensen verzamelden zich vandaag op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad. De paus vroeg in zijn toespraak om steun voor ''het geliefde Oekraïense volk'' en het ''laten schijnen van het paaslicht op het Russische volk''. Daarnaast stond hij ook stil bij de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Tot slot sprak hij zijn zorgen uit over het oplaaiende Israëlisch-Palestijns conflict, een onderwerp dat bijna jaarlijks terugkomt in zijn toespraak met Pasen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Rolstoel

Voorafgaand aan de toespraak die de paus op het balkon hield, was hij ook aanwezig bij de mis op het plein voor de Sint-Pietersbasiliek. Vanwege zijn fragiele gezondheid werd hij in een rolstoel naar het altaar gereden. Hij volgde de mis grotendeels zittend. Hoewel het 86-jarige hoofd van de katholieke kerk officieel de paasmis voorzat, werd die opgedragen door Giovanni Battista Re, decaan van het College van Kardinalen. Ook bij de paaswake gisteravond maakte hij vanwege zijn knieklachten gebruik van een rolstoel.

Zorgen gezondheid

Er zijn al langer zorgen over de gezondheid van de paus. Eind maart lag hij al enkele dagen in het ziekenhuis met bronchitis, maar vorige week vlak voor de mis op Palmzondag werd hij ontslagen. De traditionele Kruisweg in Rome op Goede Vrijdag, liet hij vanwege de kou voor het eerst aan zich voorbijgaan.

Ster advertentie
Ster advertentie