Up 2 Date

Amnesty: Yezidi-kinderen in crisis na gevangenhouding door IS

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Amnesty: Yezidi-kinderen in crisis na gevangenhouding door IS

Ze zijn ontvoerd, tot slaaf gemaakt en gemarteld en nu staan ze er alleen voor. Het gaat niet goed met de bijna 2.000 Yezidi-kinderen in Irak die gevangen waren genomen door IS en nu bij hun ouders teruggekeerd zijn. Dat blijkt uit een rapport van Amnesty International die vandaag uitkomt. De kinderen die talloze gruwelijke mensenrechtenschendingen hebben meegemaakt, zouden verkeren in een lichamelijke en mentale gezondheidscrisis.

Rapport

"In handen van IS zijn ze gemarteld, verkracht, gedwongen om te vechten en maakten talloze andere gruwelijke mensenrechtenschendingen mee." is te lezen in het rapport Legacy of Terror: The Plight of Yezidi Child Survivors of IS. Daarin staat ook dat er snel een einde gemaakt moet worden aan de gedwongen scheiding van vrouwen en hun kinderen die geboren werden als gevolg van seksueel misbruik door IS-leden. Ook hebben de kinderen jaren aan onderwijs gemist, maar er is geen speciaal programma voor hen om dit in te halen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Amnesty onderzoek

Onderzoekers van Amnesty bezochten tussen 17 en 27 februari Iraaks Koerdistan en spraken daar met 29 overlevenden die als kind waren meegenomen door IS, 68 deskundigen zoals artsen en psychotherapeuten en 25 familieleden van de kinderen. Hulpverleners en artsen vertelden de mensenrechtenorganisatie dat voormalig kindsoldaten en meiden die seksueel geweld meemaakten speciale aandacht nodig hebben. De duizenden Yezidi-jongens werden uitgehongerd, gemarteld en gedwongen te vechten. Zij hebben vaak ernstige gezondheidsklachten of lichamelijke handicaps, zoals ontbrekende ledematen. Zij voelen zich vaak alleen, omdat hun families niet met hun ervaringen in gevangenschap zouden kunnen omgaan.

Mentale schade

De kinderen die het gevangenschap van IS overleefden, hebben volgens Amnesty slopende blijvende verwondingen, ziektes of lichamelijke ongemakken aan overgehouden. "De meest voorkomende geestelijke gezondheidsklachten bij deze kinderen zijn posttraumatische stress, angststoornissen en depressie. Veel van deze kinderen hebben last van agressie, flashbacks, nachtmerries, ernstige stemmingswisselingen of ze trekken zich terug uit sociale situaties", schrijft Amnesty.

Vechten of doodgaan

De 15-jarige Sahir* vertelt dat hij werd gedwongen om te vechten. "Het was dat doen of doodgaan. Ik had geen andere optie. Ik vocht om te overleven." Bij zijn terugkeer uit gevangenschap zocht hij iemand die om hem gaf: "Ik zocht gewoon iemand die om me gaf, wat steun, die me zou zeggen “Ik ben er voor je”... Dat is wat ik zocht, en ik heb het niet gevonden."

Gedwongen trouwen

Yezidi-meisjes die het slachtoffer werden van IS, lijden aan gezondheidsklachten als fistels, littekenweefsel, en problemen met het zwanger raken en het volledig uitdragen van een zwangerschap. De 14-jarige Randa* zat vijf jaar vast in gevangenschap door IS. "Ik was nog een kind toen ze me dwongen te trouwen. Ik heb veel geleden. Ik wil dat mijn toekomst beter is. Ik wil dat IS ter verantwoording wordt geroepen voor wat ze me hebben aangedaan."

Kinderen afgepakt

De 22-jarige Janan* vraagt om acceptatie. "Accepteer ons alstublieft, en accepteer onze kinderen… Ik wilde geen kind krijgen van deze mensen. Ik werd gedwongen een zoon te krijgen. Ik zou er nooit om vragen om herenigd te worden met zijn vader, maar ik moet mijn zoon weer terugzien." De dochter van de 24-jarige Hanan* is van haar afgepakt en zij wil een oplossing om haar terug te krijgen: "Mijn gevoel is hetzelfde als dat van alle andere moeders [in deze situatie]. We hebben er allemaal aan gedacht om zelfmoord te plegen, of dit geprobeerd… We zijn mensen, we hebben rechten, en we willen onze kinderen bij ons hebben. Wat we ook hebben meegemaakt met IS, dit is erger. We hebben een oplossing nodig."

Horrors van het leven

"Deze kinderen zijn systematisch blootgesteld aan de horrors van het leven onder IS, en zijn nu aan hun lot overgelaten", zegt Matt Wells van Amnesty International. "Ze moeten de steun krijgen die zij zo hard nodig hebben om hun levens als onderdeel van de Yezidi-gemeenschap weer op te kunnen bouwen."

Voorrang

Amnesty roept organisaties als de UNHCR op om deze vrouwen en kinderen met voorrang en versneld in aanmerking te laten komen voor hervestiging of relocatie vanwege humanitaire redenen in een ander land. De nationale autoriteiten en buitenlandse regeringen moeten daaraan meewerken.

*De namen zijn veranderd om de identiteit van geïnterviewden te beschermen.

Ster advertentie
Ster advertentie