Up 2 Date

Laura doorging bijna hetzelfde als Anne Faber en deelt voor het eerst haar heftige verhaal

  1. Newschevron right
  2. Laura doorging bijna hetzelfde als Anne Faber en deelt voor het eerst haar heftige verhaal

De dood van Anne Faber maakt bij heel Nederland veel los. Zo ook bij Laura, die veertien jaar geleden bijna hetzelfde meemaakte. Zij koos er toen voor om haar verhaal niet te delen. Maar de vele gelijkenissen met de zaak van Anne, hebben haar doen besluiten om het stilzwijgen te doorbreken.

Als iemand zulke idiote ideeën heeft en trots is op zijn daden, hoe kun je die persoon dan laten gaan? Dat raakt me.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gewurgd

Toen Laura, die zelf ook uit Utrecht komt, alle berichten over Anne Faber las, was dat heel confronterend: "We hebben ook gemeenschappelijke vrienden, dus ik zag veel berichten op mijn Facebook voorbijkomen." Op zestienjarige leeftijd maakte Laura namelijk bijna precies hetzelfde mee. Ze was op de fiets onderweg naar huis en werd toen opeens bij haar nek gegrepen. Ze probeerde zich te verweren, maar de man was sterker en gooide haar van de fiets af. De fiets belandde in het water dus Laura kon nergens mee heen. Ze lag op de grond en de man begon Laura te wurgen en dreigde hij haar te vermoorden.

"Toen ik geen lucht meer kon krijgen en geen geluid meer kon maken, ging ik me niet meer verzetten. Ik wilde er levend uitkomen"

Actie

Nadat de man haar verkracht had, liet hij haar gaan. Laura was verbaasd, maar rende zo snel mogelijk weg. Ze belde aan bij het eerste huis dat ze tegenkwam. Daar aangekomen belde ze de politie, want ze wilde dat de man zo snel mogelijk gepakt zou worden en ze wist dat hij nog in Utrecht zou zijn. De politie kwam echter eerst naar haar toe om haar verhaal aan te horen.

"En ik dacht toen alleen maar: actie! Deze man moet gepakt worden! En ik dacht: we moeten nu DNA-materiaal verzamelen dus ik ga niet douchen en me niet wassen."

dna

Net als bij Annes zaak, leidt ook bij Laura dna-onderzoek tot een doorbraak. Maar dat is niet de enige overeenkomst tussen de twee zaken. De daders hebben namelijk heel veel gemeen. Beiden gebruikten cocaïne, verkrachtten meerdere meisjes, gebruikten daarbij geweld, dreigden met moord en pleegden herhaaldelijk gewelddadige berovingen. Ook toonden beide daders geen berouw, wilden ze absoluut geen tbs, kregen in hoger beroep een lagere straf en kwamen vervroegd vrij.

Verandering

Laura heeft lang gezwegen over wat haar is overkomen, maar ze wil niet langer deel uit maken van dit taboe: "Want dan zullen mensen niet doorhebben dat dit een probleem is." Volgens Laura moet er iets veranderen aan het systeem.

"Het kan niet zo zijn dat als je niet mee wil werken aan tbs, je dan geen behandeling krijgt. (...) Deze mensen hebben hulp nodig. Als iemand zulke idiote ideeën heeft en trots is op zijn daden, hoe kun je die persoon dan laten gaan? Dat raakt me."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie