Up 2 Date

Oermens in Nederland had zwarte huidskleur en lichte ogen

foto: EPA / Afbeelding ter illustratie
  1. Newschevron right
  2. Oermens in Nederland had zwarte huidskleur en lichte ogen

De eerste moderne mensen die duizenden jaren geleden in Nederland en de rest van West-Europa leefden, waren zwart en hadden vaak lichte ogen. Dat blijkt een grote genetische analyse van DNA van oermensen in Europa.

Botresten geanalyseerd

Voor het onderzoek heeft een groep van 125 internationale wetenschappers stukjes DNA onderzocht die zijn gevonden in de botresten van 356 jagers-verzamelaars die tussen 35.000 en 5.000 jaar geleden in Europa leefden. Daar zaten ook resten bij van mensen die leefden in het huidige Nederland en Doggerland, een uitgestrekt gebied tussen Engeland en continentaal Europa dat sinds 5800 v.Chr. volledig onder zeeniveau ligt.

Twee verschillende groepen

De onderzoekers ontdekten onder andere dat 30.000 jaar geleden twee genetisch verschillende jagers-verzamelaars leefden in Europa. Ondanks de genetische verschillen deelden ze dezelfde cultuuruitingen en jachtwapens. Uit het onderzoek blijkt dat later verschillende groepen naast elkaar bestonden. De uiterlijke kenmerken van de westelijke jager-verzamelaars verschilden van de oostelijke groep. De westelijke groep, waaronder ook de oudste bewoners van het hedendaagse Nederland, hadden vooral een donkere huidkleur en blauwe of groene ogen, terwijl de oostelijke groep een lichtere huidskleur had en voornamelijk bruine ogen. Pas 8.000 jaar geleden begonnen beide groepen zich met elkaar te vermengen.

Oer-Nederlander werd steeds witter

De moderne mens ontstond ongeveer 300.000 jaar geleden in Afrika en verspreidde zich vervolgens over de hele wereld. Zo'n 45.000 jaar geleden bereikten de mensen Europa. Tussen 14.000 en 8.000 jaar geleden begon de huidskleur van West-Europeanen langzaam lichter te worden. Dat zou vooral komen door de opkomst van landbouw, waardoor mensen minder vis zijn gaan eten. De onderzoekers stellen dat het daardoor ontstane vitamine D-tekort werd gecompenseerd met een lichtere huid. Die zorgde ervoor dat de huid vitamine D door de zon beter kon opnemen. Uiteindelijk werd de oer-Nederlander steeds witter door de komst van mensen met een lichte huidskleur uit Oost-Europa en Turkije.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Eerder aangetoond

Uit onderzoek is al eerder gebleken dat de vroegste moderne mensen in West-Europa een donkere huidskleur hadden. Zo toonde een DNA-onderzoek in 2018 ook al aan dat de eerste mensen in het Verenigd Koninkrijk zwart waren en blauwe ogen hadden.

Ster advertentie
Ster advertentie