Up 2 Date

Oeganda scherpt wet aan: identificeren als lhbti'er nu strafbaar

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Oeganda scherpt wet aan: identificeren als lhbti'er nu strafbaar

Oeganda maakt met een pas aangenomen wet het leven voor lhbti'ers bijna onleefbaar. De nieuwe wet, die dinsdagavond met een grote meerderheid is aangenomen, maakt het namelijk illegaal voor mensen om te verklaren dat ze gay of trans zijn.

Nieuwe wet

Het Oost-Afrikaanse land had al een van de strengste anti-lhbti-wetten van het continent, maar met de nieuwe wet wordt het de gemeenschap nog moeilijker gemaakt. Wie zegt lhbti'er te zijn of ‘een poging tot homoseksuele activiteiten’ doet, riskeert een gevangenisstraf van tien jaar. Voor seks tussen twee mensen van hetzelfde geslacht stond al levenslang. Voor mensen die seks hebben met minderjarigen van hetzelfde geslacht dreigt nu zelfs de doodstraf, net als voor mensen die hiv-positief zijn.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Human Rights Watch

Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch is het de eerst keer dat een land het strafbaar stelt om je te identificeren als lhbti'er. Parlementslid Fox Odoi, een van de weinige tegenstemmers, noemde het wetsvoorstel ondoordacht en ongrondwettelijk omdat het ''individuen strafbaar stelt in plaats van gedrag''.

Voorstanders van de nieuwe wet zeggen dat lhbti'ers de traditionele waarden van het land bedreigen.

Toespraak president

President Yoweri Museveni moet nog tekenen, maar alles wijst erop dat hij achter de wet staat. In een recente toespraak zei hij: ''Homoseksuelen zijn een afwijking van de norm. Waarom? Is het aangeboren of aangeleerd? We moeten deze vragen beantwoorden.'' Volgens hem probeert ''Het Westen hun praktijken aan andere landen op te leggen.''

Ster advertentie
Ster advertentie