Up 2 Date

Diederik Gommers pleit voor harde lockdown: "Code zwart dreigt binnen tien dagen"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Diederik Gommers pleit voor harde lockdown: "Code zwart dreigt binnen tien dagen"

Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Intensive Care, vindt dat er zo snel mogelijk keiharde maatregelen voor iedereen moeten komen. Dat liet hij gisterenavond aan de Tweede Kamer weten.

Code zwart

Gommers zei dinsdagavond te vrezen dat code zwart "binnen tien dagen dreigt". Op dit moment liggen er 488 coronapatiënten op de Nederlandse ic's. Code zwart ontstaat volgens Gommers als er meer dan 650 coronapatiënten op de intensivecareafdelingen worden opgenomen.

In het geval van code zwart moeten ziekenhuizen onder meer besluiten wie ze wel en niet kunnen helpen. Dat gebeurt dan op basis van dingen als leeftijd of overlevingskans. "Ik maak me echt zorgen. Ik hoop dat ik ongelijk heb, maar als wij over 10 dagen in dit zwarte scenario zitten is de wereld te klein", zei Gommers.

'Niet haalbaar'

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) wil graag opschalen naar 1350 ic-bedden, maar volgens Gommers is dat "niet haalbaar". Dat komt door het vertrek van personeel, waardoor er minder ic-capaciteit is. "De bedden staan er, de beademingsapparaten staan er, de monitoren zijn er maar we missen de verpleegkundigen", zegt Gommers. Hij vindt dat, als er een groot tekort ontstaat op de ic's, het niet zo kan zijn dat mensen nog kunnen winkelen en de kroeg in kunnen en pleit daarom voor een harde lockdown.

Ster advertentie
Ster advertentie