Up 2 Date

Strafrechtadvocaat Anis wil andere aanpak jonge Nederlands-Marokkaanse verdachten

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Strafrechtadvocaat Anis wil andere aanpak jonge Nederlands-Marokkaanse verdachten

Strafrechtadvocaat Anis Boumanjal vindt dat het tijd wordt dat Nederland stopt met de 'keiharde aanpak van jonge Nederlands-Marokkaanse verdachten'. In een interview met het AD pleit de advocaat voor een ander systeem, een die volgens hem veel beter zou kunnen werken voor deze groep en de kans op een succesvolle terugkeer in de samenleving zou vergroten.

Schreeuwende maatschappij

Anis is van mening dat het Openbaar Ministerie teveel naar "de schreeuwende maatschappij" luistert, "met alle gevolgen voor verdachten van dien." Hij windt zich voornamelijk op over het traject waarin jongeren komen nadat zij voor het eerst een criminele daad hebben begaan. Vaak verergert het strafproces de situatie alleen maar en verkleint deze de kans op een succesvolle terugkeer in de maatschappij.

De Coca Cola-werkwijze
De advocaat pleit voor een systeem waarbij er beter gekeken wordt naar iemands achtergrond. Hij noemt het 'de Coca Cola-werkwijze'. "De smaak en prijs van cola worden per land aangepast aan de cultuur en economische positie. Verdiep je als OM in de mens achter de verdachte en geef hem een kans als dat passend is."

Utrechtse autobranden
De advocaat neemt de verdachten van de jaarlijkse autobranden in Utrecht tijdens de jaarwisseling als voorbeeld. "De meeste van deze jonge daders zijn ook maar een product van hun omgeving: opgegroeid in de Marokkaanse cultuur waar het tonen van liefde een heikel punt is. In een wijk waar de straat heilig is en in een omgeving waar de meesten het niet nauw nemen met de regels." Anis vindt dat er meer moet worden gekeken naar de achtergrond van deze jongens. "Zo’n jongen staat al op achterstand. Dat is geen excuus, maar een verklaring. Een verklaring waar we iets mee moeten, willen we erger voorkomen. De meeste jongens hebben het hart op de goede plek, kan ik uit eigen ervaring zeggen. Maar als je geen rekening houdt met hun referentiekader, dan is het gedoemd te mislukken.”

Drijfveer
Anis zelf wordt gedreven door het feit dat 'het gros van de jongens' die hij goed begeleidt heeft, vervolgens niet opnieuw in de problemen komen. "Die hebben het leven aangegrepen om er iets goeds van te maken. Dat geeft hoop en kracht om door te gaan." Het hele interview met Anis kun je hier lezen.

Ster advertentie
Ster advertentie