Up 2 Date

Van de doodstraf tot meester in de rechten, het verhaal van Peter Ouko

foto: TED Talk
  1. Newschevron right
  2. Van de doodstraf tot meester in de rechten, het verhaal van Peter Ouko

Peter Ouko liep ruim twintig jaar geleden een politiebureau in Kenia binnen met vragen over zijn vermoorde vrouw. Haar levenloze lichaam was bij het hek van datzelfde politiebureau gevonden. Korte tijd later werd Peter tot zijn verbazing zelf schuldig bevonden aan de moord op zijn echtgenote én veroordeeld tot de doodstraf.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kamiti Prison

In een adembenemende TED Talk (Nederlandse ondertiteling) vertelt Peter Ouko over de periode die hij vervolgens doorbracht in de beruchte Kamiti Prison. Soms sliep hij met dertien anderen in een cel en dat was niet het enige beruchte aan de gevangenis. Over de Kamiti Prison zijn de meest verschrikkelijke verhalen te lezen, van lugubere executies tot walgelijke verkrachtingen.

African Prison Project

Peter Ouko heeft altijd volgehouden dat hij onschuldig was en kwam in 2016 vrij dankzij een generaal pardon. Bij TED Talk horen we het ontroerende verhaal van zijn bevrijding tot zijn huidige missie: het African Prison Project. Dat is de eerste rechtenfaculteit die opgericht is in de gevangenis om bij gevangenen voor een positieve verandering te zorgen. Peter weet er alles van, want hij studeerde zowel in de gevangenis als daarbuiten en zit nu in het laatste jaar van zijn rechtenstudie. Als alles goed gaat, dan mag Peter Ouko zich binnenkort meester in de rechten noemen.

Tegenlicht

VPRO Tegenlicht bezocht het African Prison Project in Kenia jaren geleden al. Daar zagen ze onder andere hoe gevangenen rechten studeerden om hun eigen zaak te heropenen met als doel om zichzelf vrij te pleiten.

Ster advertentie
Ster advertentie