Up 2 Date

Utrechter Mohamed is geen terrorist en wil dat de buurt dat ook weet

foto: Screenshot RTL Nieuws
  1. Newschevron right
  2. Utrechter Mohamed is geen terrorist en wil dat de buurt dat ook weet

Mohamed (28) en zijn broertje (23) werden op de dag van de tramaanslag op het 24 Oktoberplein in Utrecht opgepakt door zwaarbewapende politieagenten. Uiteindelijk zaten ze 36 uur vast op verdenking van betrokkenheid bij een terreuraanslag waarbij vier mensen werden gedood, terwijl de broers helemaal niets met de gebeurtenissen te maken hadden. Bij RTL Nieuws vertelt Mohamed het heftige verhaal.

Speurhond

Mohamed en zijn broertje zijn opgepakt na inzet van een politiehond. Een speurhond trof een geurspoor aan dat van de vluchtauto van de dader naar de woning liep waar de Utrechters Mohamed en zijn broertje wonen. Het Openbaar Ministerie meldt RTL dat de verdenking voldoende was om de mannen aan te houden. "De speurhond die was ingezet bij de vluchtauto had een spoor aangetroffen dat eindigde bij de woning van verdachten."

Begrip voor misverstand

Mohamed had begrip voor het misverstand, gezien de chaos die op dat moment heerste in Utrecht. "Ik had er alle begrip voor. Mijn zusje kon ook niet van school dus ik zei dat ze moesten doen wat ze moesten doen." Mohamed vertelde de agenten dat ze overal zelf wel achter zouden komen, als ze hun werk goed zouden doen. Hij bleef er zelf relaxed over, maar merkte bij thuiskomst dat zijn familie enorm was geschrokken dat ze waren opgepakt.

Geen excuus of schadevergoeding

Het OM heeft in twee alinea's van een persbericht laten weten dat de mannen 'op geen enkele wijze betrokken waren bij de aanslag', maar daar bleef het bij, zegt hun advocaat Anis Boumanjal tegen RTL Nieuws. De broers hebben geen excuusbrief gehad, geen schadevergoeding voor hun ingetrapte deur, voor het overhoop halen van huis of voor hun spullen die in beslag zijn genomen tijdens de arrestatie.

Mohamed is geen terrorist

Mohamed wil dat zijn buurt weet dat hij geen terrorist is en zegt dat tegen RTL Nieuws. "Ik ben altijd goed geweest met de buren, en opeens was dit aan de hand. Dat vind ik eigenlijk het allerergste, dat ze nu nog steeds denken dat ik er iets mee te maken heb, want dat is gewoon niet zo." Mohamed wordt op straat nog steeds nageroepen. Mensen roepen nog "Gökmen" naar hem. "Het is slikken en weer doorgaan", zegt Mohamed.

Bron: Screenshot uit RTL Nieuws reportage

Reactie Openbaar Ministerie

De advocaat van Mohamed en zijn broertje heeft geprobeerd om in contact te komen met de officier van justitie, maar dat is tot op heden niet gelukt. Het Openbaar Ministerie laat echter weten dat de politie meermalen heeft geprobeerd om in contact te komen met Mohamed en zijn broertje, maar dat dat niet gelukt is omdat ze mogelijk op een ander adres verbleven. "Er liggen spullen van de mannen in het beslaghuis. Het kan zijn dat ze hiervan niet op de hoogte zijn, omdat men moeite heeft gehad om hen te contacten."

Ster advertentie
Ster advertentie