Up 2 Date

Beschermen van de natuur levensgevaarlijk?

  1. Newschevron right
  2. Beschermen van de natuur levensgevaarlijk?

In het rapport dat milieuorganisatie Global Witness onlangs gepubliceerd heeft, staan schokkende cijfers. Vorig jaar zijn er namelijk zeker 207 natuurbeschermers vermoord. Dit is het hoogste aantal sinds de organisatie is begonnen met het bijhouden van de moorden in 2002. Het werkelijke aantal is waarschijnlijk nog hoger, omdat de gegevens moeilijk te verzamelen zijn. Sommige moorden worden namelijk niet gemeld of onderzocht.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gevaarlijke missie

Wereldwijd zijn er veel natuurbeschermers, zij zetten zich in voor het milieu. Ze demonstreren bijvoorbeeld tegen de aanleg van plantages, strijden tegen stroperij of beschermen hun eigen leefomgeving tegen mijnbouw of houtkap. Dat dit steeds gevaarlijker wordt, blijkt wel uit het hoge aantal moorden dat elk jaar blijft toenemen. De meeste aanvallen op natuurbeschermers vonden plaats in Zuid-Amerika, met name Brazilië.

Winst belangrijker dan mensenlevens?

De moorden vooral gepleegd door criminele gangs en stropers, maar ook politie en veiligheidsgroepen van de overheid. Volgens Ben Leather van Global Witness worden lokale activisten vermoord omdat de overheid en bedrijven snelle winst belangrijker vinden dan mensenlevens. Het grootste deel van de moorden wordt niet bestraft, mede door de corruptie en schending van mensenrechten in de betreffende landen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie