Up 2 Date

Gynaecoloog in Den Bosch gebruikte eigen sperma voor inseminatie

foto: Ter illustratie: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Gynaecoloog in Den Bosch gebruikte eigen sperma voor inseminatie

Een oud-gynaecoloog in Den Bosch gebruikte zonder toestemming zijn eigen sperma bij kunstmatige inseminatie en verwekte op zijn minst één kind. Hij was werkzaam in het voormalig Carolus Ziekenhuis, dat nu bekendstaat als het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ).

DNA-test

JBZ meldt dat in 2021 een donorkind zich in het ziekenhuis had gemeld met de veronderstelling een kind te zijn van oud-gynaecoloog Henk Nagel. De dokter stond open voor een DNA-test en daaruit bleek hij inderdaad de biologische vader te zijn.

''De relatie met je ouders of je kinderen is een van de belangrijkste en waardevolste in het leven'', zegt JBZ in een verklaring op de website. Volgens het ziekenhuis is de impact van de DNA-test enorm groot voor het donorkind en de moeder.

Enkele keren

Volgens JBZ was Nagel de enige arts die tussen 1977 en 1985 verantwoordelijk was voor het kunstmatig insemineren in het Carolus Ziekenhuis. De oud-gynaecoloog verklaart zelf enkele keren zijn eigen sperma gebruikt te hebben.

Het ziekenhuis start een vervolgonderzoek om ''de onderste steen boven te halen'' en kan maar moeilijk bevatten hoe Nagel dit heeft kunnen doen. Donorkinderen die willen weten of de oud-gynaecoloog mogelijk hun biologische vader is, kunnen zich melden bij de instantie Fiom, die zich onder meer bezighoudt met afstammingsvragen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Andere cases

Het is dit jaar al de derde case in Nederland waarvan bekend is dat een oud-gynaecoloog zonder toestemming zijn eigen sperma heeft gebruikt. Begin januari werd bekend dat gynaecoloog Jan Wildschut van het Sophia Ziekenhuis minstens 47 kinderen verwekte met zijn eigen sperma. Verder kwam afgelopen week naar buiten dat Jos Beek van het Sint Elisabeth-ziekenhuis in Leiderdorp 21 kinderen heeft verwekt door zijn eigen sperma te gebruiken in plaats van dat van donoren.

Verder kwam afgelopen jaar de documentaire Het Zaad Van Karbaat uit, waarin het verhaal wordt verteld van de inmiddels overleden gynaecoloog Jan Karbaat, die 70 kinderen verwekte met zijn eigen sperma.

Ster advertentie
Ster advertentie