Naar homepage
Films, Series & TV

Slachtoffer van frauderende spermadokter Jan Karbaat: ''Je belandt in een slechte film''

foto: Joey Hoofdman
  1. Newschevron right
  2. Slachtoffer van frauderende spermadokter Jan Karbaat: ''Je belandt in een slechte film''

De driedelige documentaire Het zaad van Karbaat die vanavond te zien is op NPO 2 vertelt het ongelofelijke verhaal van de overleden dokter Jan Karbaat. De dokter verwekte stiekem bij patiënten ongeveer 70 kinderen met zijn eigen sperma. In de documentaire komen ouders en kinderen aan het woord die slachtoffer werden van deze frauderende arts. Hoe kwamen de donorkinderen erachter en wat heeft deze bizarre ontdekking voor hen teweeggebracht? Joey behoort tot één van de donorkinderen en deelde moedig zijn verhaal in Start aan Fernando.

Spermadokter Jan Karbaat verwerkte stiekem tientallen kinderen met zijn eigen sperma

Jan Karbaat

Jan Karbaat was de eigenaar van de spermaklinieken in het Zuiderziekenhuis in Rotterdam en MC Bijdorp in Barendrecht. Daar oefende hij uit waar hij gespecialiseerd in was: vruchtbaarheidsproblemen en kunstmatige inseminatie met sperma van anonieme spermadonoren. Uiteindelijk ging het er achter de schermen heel anders eraan toe: Jan Karbaat bleek een man te zijn met meerdere gezichten. In de documentaire is namelijk te zien dat hij zich niet alleen schuldig zou maken aan stiekeme inseminatie, maar ook aan het maken van seksueel getinte grapjes en seksueel misbruik. ''Heel betrouwbaar, hartelijk, vriendelijk, een vaderfiguur. Maar ook een gewiekste zakenman die zelf vier gezinnen had en misbruik heeft gemaakt van vrouwen die zwanger wilden worden'', vertelde de filmregisseur, Miriam Guttmann aan het AD.

Ontdekking

Joey vertelt dat zijn moeder een kinderwens had toen zij Joeys 'opvoedvader' ontmoette. De man in kwestie was echter gesteriliseerd. Die sterilisatie moest ongedaan gemaakt worden en zo kwamen ze bij Jan Karbaat terecht. Met mooie praatjes overtuigde de arts de moeder van Joey om over te gaan op kunstmatige inseminatie. Op deze manier verwerkte de moeder twee kinderen: Joey en zijn broer.

Joey groeide op met het verhaal dat het zaad van zijn vader was ingebracht bij zijn moeder. Hij dacht eerst gewoon aan Ivf-behandeling. ''Pas toen ik mijn moeder vroeg hoe ik echt verwekt was, bleek het kunstmatige inseminatie te zijn'', vertelt Joey. Eenmaal tot deze bijzondere ontdekking gekomen, ging hij op onderzoek uit naar het verhaal van de arts. Jan Karbaat bleek niet alleen arts te zijn, maar ook boer. ''Toen ging ik googelen en zag ik dat de Minister van Volksgezondheid de kliniek had gesloten, omdat de administratie niet op orde was.'' Op dat moment gingen bij Joey al de alarmbellen rinkelen, maar pas toen hij een foto van de arts zag, wist hij zeker dat er echt iets niet klopte. Jan leek namelijk als twee druppels water op Joey.

Quote

Je belandt in een rollercoaster en vervolgens denk je dat je helemaal gek aan het worden bent. Je begint aan jezelf te twijfelen en je zet familiebanden op scherp waardoor je echt mensen pijn doet. Kortom: ik belandde echt in een slechte film.

Joey - Donorkind van Jan Karbaat

Onderzoek

Joey was vastberaden om tot de waarheid te komen. Hij schakelde meteen een privédetective in die hem kon helpen. Ook kocht hij zijn eigen DNA-testkit om zijn hele familie te testen. Zo kwam hij uiteindelijk tot emotionele ontdekkingen: zijn zusje bleek wel het kind te zijn van de opvoedvader en Joey's broer bleek van een andere donor te zijn. Zelf bleek hij, zoals hij al vermoedde, een kind van Jan Karbaat te zijn.

Joey bezocht gelijk de kliniek, maar werd verzocht om op een latere moment terug te komen. ''Een week later ging ik terug, maar bleek de arts te zijn overleden.'' Joey heeft hierdoor nooit van Jan zelf antwoord kunnen krijgen op de vele vragen die waarschijnlijk voor altijd in zijn hoofd zullen blijven ronddwalen.

Het Zaad van Karbaat

De documentaire is vanavond te bekijken op NPO 2 om half 9. Joey hoopt in ieder geval dat de docu zal zorgen voor awareness omtrent deze omstreden arts.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie