Up 2 Date

Mexico-Stad verwijdert beeld van Columbus

foto: Kamira / Shutterstock.com
  1. Newschevron right
  2. Mexico-Stad verwijdert beeld van Columbus

De lokale overheid heeft in Mexico-Stad een standbeeld van Christoffel Columbus weggehaald uit een van de hoofdstraten. Dit besluit hebben zij genomen, nadat activisten lieten weten dat zij het beeld willen neerhalen tijdens een demonstratie.

Volgens het Mexicaanse ministerie van Cultuur is het standbeeld weggehaald voor onderzoek en restauratie.

Onderzoek en restauratie

De burgemeester van Mexico-stad liet tijdens een persconferentie weten dat het monument na restauratie mogelijk niet wordt teruggeplaatst. "Het is misschien de moeite waard samen na te denken over waar Columbus voor staat, vooral voor volgend jaar", liet de burgemeester weten.

Onafhankelijkheid

In 2021 herdenkt Mexico namelijk de tweehonderdste verjaardag van de Mexicaanse onafhankelijkheid en de vijfhonderdste verjaardag van de Europese invasie met de val van Tenochtitlan. Dit is de oude naam van Mexico-Stad onder Azteekse heerschappij.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wreedheden

In Amerika zijn er tijdens demonstraties meerdere standbeelden van Columbus beschadigd of van zijn sokkel gehaald. Columbus wordt in geschiedenisboeken vaak omgeschreven als ‘ontdekker’ van Amerika. De ‘ontdekkingsreiziger’ staat echter ook bekend om zijn wreedheden tegen de oorspronkelijke bevolking tijdens de Europese kolonisatie.

Demonstratie

Er is aanstaande maandag een demonstratie in Mexico-Stad tijdens de herdenking van de aankomst van Columbus op het Amerikaanse continent op 12 oktober 1492.

Ster advertentie
Ster advertentie