Up 2 Date

Jyoti ontdekte dat ze gestolen is van haar moeder in India

  1. Newschevron right
  2. Jyoti ontdekte dat ze gestolen is van haar moeder in India

Het stelen van kinderen kwam in de jaren zeventig en tachtig opvallend vaak voor. Duizenden kleintjes werden destijds bij hun moeders weggenomen. Een aantal van hen belandde in Nederland en Jyoti is één van hen. Zij vertelde haar opmerkelijke verhaal vandaag bij Morad & Ouassima in de show.

Gestolen

Een vriendin van Jyoti ging op zoek naar haar biologische ouders in Brazilië en ontdekte dat ze was gestolen van haar familie. Jyoti vertelde bij FunX dat de zoektocht van haar vriendin haar motiveerde om op zoek te gaan naar haar adoptieverhaal.

Cadeau voor priester

Jyoti moest diep graven, maar ontdekte uiteindelijk dat ze aan een priester is gegeven. Die man heeft ze zelfs teruggevonden in India, maar dat was nog maar het begin van haar verhaal: "Hij heeft mij verteld dat ik ben gestolen van mijn moeder en door acht mannen aan hem als cadeau ben gegeven."

Adoptiedossier in huis

Tijdens de zoektocht is Jyoti ook op zoek gegaan naar haar adoptiedossier. Dat dossier konden de organisaties in eerste instantie niet vinden. Opvallend genoeg lag haar adoptiedossier met dat van vele andere kinderen thuis bij een bestuurslid van een organisatie. Die papieren horen volgens Jyoti veilig opgeborgen te zijn door een erkende organisatie, maar dat bleek duidelijk niet het geval. Dat bestuurslid heeft Jyoti wel haar dossier meegegeven, maar dat was niet helemaal in orde: "Het dossier bestond uit vijf pagina's en daaraan zag ik al dat het niet klopte," zei ze bij FunX. Volgens Jyoti ontbraken een aantal cruciale documenten in haar adoptiedossier.

Aandacht

Jyoti is nog steeds benieuwd naar het verhaal achter haar adoptie, maar is ook realistisch: "Er is een kleine kans dat ik mijn echte ouders ga ontmoeten," zei ze enigszins getreurd bij FunX. Haar doel is om meer aandacht te creëren voor dit pijnlijke onderwerp: "Ik heb een geweldige jeugd gehad in Nederland. Ik ben blij en dankbaar voor alle kansen die ik hier in Nederland heb gehad. Maar ik vind wel dat we mogen bespreken hoe het destijds is gegaan. De kinderen van toen hebben nu een stem en willen zich laten horen."

Vraag je adoptiedossier op

Twijfel jij ook aan je roots? Dan kan je volgens Jyoti je adoptiedossier opvragen bij FIOM. Daar hebben ze zelfs een speciale pagina voor op hun website.

Gestolen voor kinderarbeid

In India worden kinderen niet alleen gestolen voor adoptiedoeleinden. Volgens een documentairereeks van Channel NewsAsia speelt kinderarbeid ook een grote rol in deze kwestie.

India's Children Of Slavery - Deel 1

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Rescuing India's Stolen Girls - DEEL 2

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie