Up 2 Date

Kanye West sprakeloos na kritische en ongemakkelijke vraag Kimmel

  1. Newschevron right
  2. Kanye West sprakeloos na kritische en ongemakkelijke vraag Kimmel

Na lange tijd was Kanye West weer eens bereid om een interview te geven. Hij schoof aan bij Jimmy Kimmel om daar zijn wijsheden te delen met fans én haters. Na zijn veelbesproken album Ye en de controversiële uitspraken die hij bij TMZ deed, was er een aantal dingen dat besproken moest worden. Jimmy Kimmel wilde weten waarom Kanye Trump blijft supporten en hoe hij nu echt over de Amerikaanse president denkt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kanye: "Sorry, ik weet dat jullie de hele tijd willen klappen, maar alles dat ik ga zeggen wordt geweldig."

Liefde

Als je denkt dat er een simpel antwoord is op die vraag, heb je het mis. In Kanye's wereld is alles met elkaar verbonden en heeft alles een diepere betekenis. Hij begint zijn betoog dan ook met een uitleg over liefde en angst. Volgens de artiest zitten we in een negatieve bubbel en moeten we veel meer vanuit liefde denken. "Je kunt liefde niet uitleggen, mijn neef zit in de gevangenis voor moord maar ik hou nog steeds van hem."

Tafels

Daarnaast vindt hij het belangrijk dat iedereen vrijuit moet kunnen denken. Volgens hem worden we vanaf kinds af aan al beperkt in die vrijheid: "Als een kind van 2 op een tafel springt, wordt er gelijk gezegd dat hij niet op een tafel mag springen. Hij denkt misschien dat hij superman is en denkt helemaal niet na over dat hij op een tafel springt. Tegen de tijd dat je veertig bent, zijn er een heleboel van dat soort 'tafels' die je carrièrekeuze bepalen, die bepalen dat je in een rijtjeshuis moet wonen."

Focus op toekomst

"Ik denk dat mensen te veel focussen op het verleden en op spijt." Yeezy snapt niet waarom er wel geschiedenis gegeven wordt op school, maar er niet zoiets bestaat als een 'toekomstvak'. Kanye denkt dat het juist goed is om al dan niet controversiële gedachtes waar nog niemand over na heeft gedacht de wereld in te slingeren: "Soms moet je de cirkel doorbreken." Volgens hem gaan we als maatschappij zo vooruit.

Trump

Vlak voordat Kanye met mentale problemen werd opgenomen in het ziekenhuis, deed hij de uitspraak dat hij Trump leuk vond. "Toen ik eruit kwam, had ik geen zelfvertrouwen meer. Ik kon me niet verdedigen tegen de kritiek." Het duurde anderhalf jaar voordat hij het aandurfde om de pet op te zetten met Trumps slogan: 'Make America Great Again'. Waarom hij dat deed? Hij wilde zijn eigen keuzes kunnen maken. "Muzikanten, de Afro-Amerikaanse community, iedereen om me heen wil voor mij bepalen welke kandidaat ik moet kiezen." Maar Kanye overwon zijn angst en zette de pet op.

"Je kan me niet pesten. Als ik bang ben om mezelf te zijn, dan ben ik Ye niet meer."

Stilte

Het was een mooi betoog en Kanye had zeker wat rake punten, maar toch had Kimmel nog een belangrijke vraag voor de rapper. "Er worden families uit elkaar gerukt bij de grens van dit land door de beslissingen die onze president nu maakt. Dat kunnen we niet vergeten, of we zijn persoonlijkheid nu leuk vinden of niet. Zijn daden zijn datgene wat er toe doet. Jij hebt zelf ooit de beroemde uitspraak gedaan: ''Bush geeft niks om Afro-Amerikanen." Daardoor vraag ik me af, waarom denk jij dat Trump dat wel doet?" Een pittige vraag die Kanye niet kon beantwoorden en dus viel er een stilte.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie