Up 2 Date

Howick (13) en Lili (12) mogen niet in Nederland blijven

  1. Newschevron right
  2. Howick (13) en Lili (12) mogen niet in Nederland blijven

De dertienjarige Howick en zijn twaalfjarige zusje Lili mogen niet in Nederland blijven. Ze worden naar Armenië, het geboorteland van hun moeder, gestuurd. Dat werd gisteren door de bestuursrechter in Utrecht bepaald. Bij RTL Late Night vertellen de kinderen waarom ze dit niet zien zitten.

Geen leven

Howick en Lili werden beiden geboren in Rusland en wonen nu al zo'n tien jaar in Nederland. Een toekomst in Armenië zien ze niet zitten. Ze zijn nog nooit in het land geweest, kennen de taal niet goed en de levensomstandigheden zijn daar ook slechter. Howick: "Je kunt daar geen leven opbouwen. Het gaat helemaal niet werken om daar naar school te gaan. Dan moeten we weer in groep 3 beginnen om eerst de taal te leren."

Ondergedoken

De moeder van de kinderen is al in Armenië. Vorig jaar augustus besloot de rechter namelijk al dat het gezin mocht worden uitgezet. De moeder werd aangehouden en op het vliegtuig naar Armenië gezet. De kinderen zaten toen 'ondergedoken' bij een vriendin van hun moeder, zodat ze niet uitgezet zouden worden. Ze hebben elkaar nu al acht maanden niet gezien.

Gescheiden

De kinderen krijgen veel steun. Howick vertelt dat iedereen voor hem en zijn zusje klaarstaat:"Iedereen om ons heen heeft geholpen om dit te doorstaan." Toch missen ze hun moeder enorm. Hun verzorgster Esther van Dijken vindt het verschrikkelijk om te zien: "Het is een vreselijk heftige periode voor de kinderen." Zij begrijpt niet hoe het kan dat er een moeder uitgezet wordt zonder haar kinderen.

"Als je het menselijk en humaan bekijkt, is het onbegrijpelijk dat wij in Nederland een moeder scheiden van haar kinderen."

verwarde moeder

Als de kinderen worden uitgezet naar Armenië, komen ze waarschijnlijk tijdelijk in een weeshuis terecht. De moeder is namelijk nog niet in staat om haar kinderen op te vangen. Ze heeft een tijdelijke woonruimte onder vrij erbarmelijke omstandigheden, heeft geen inkomen en is bovendien vrij verward door de hele situatie.

Verzorgster Esther: "Dat we van plan zijn deze kinderen op een vliegtuig te zetten naar de ellende...Ik vind het verschrikkelijk!"

Interview begint op 2:45

Ster advertentie
Ster advertentie