Up 2 Date

Morgen Prinsjesdag: Taalonderzoekers doen oproep voor versimpelde troondrede

foto: Youtube
  1. Newschevron right
  2. Morgen Prinsjesdag: Taalonderzoekers doen oproep voor versimpelde troondrede

Morgen is het weer Prinsjesdag. Voor Haagse scholieren betekent dat een dagje vrij, maar voor de rest van Nederland betekent het alleen dat onze koning gaat voorlezen hoe we ervoor staan en wat de plannen zijn van de regering. Dat alles staat namelijk in de troonrede: een lange en vrij ingewikkelde tekst die voor de meeste mensen niet heel aantrekkelijk is om te naar te luisteren. Volgens onderzoek van twee taalwetenschappers uit Utrecht zouden de meeste Nederlanders een simpelere versie erg waarderen. Op zich best wel logisch, maar nu ook nog wetenschappelijk bevestigd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Fancy

Utrechtse wetenschappers Leo Lentz en Henk Pander Maat maakten een simpelere versie van de troonrede van vorig jaar. Qua inhoud stond er precies hetzelfde in. Honderd proefpersonen konden online naar de originele tekst luisteren en honderd anderen naar de versimpelde versie. Deze versie gebruikte makkelijkere woorden en zinnen. Bovendien werd er extra uitleg gegeven van bepaalde termen. De conclusie was duidelijk: De proefpersonen begrepen de tekst beter, vonden het minder afstandelijk en nog steeds fancy genoeg.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Miljoenen mensen

Volgens de onderzoekers moet elke kans om de politiek dichter bij de burger te brengen, gegrepen worden. "Deze kans ligt voor het oprapen. Op Prinsjesdag 2022 keken meer dan een miljoen mensen naar een politieke toespraak, mensen die je op andere momenten nauwelijks bereikt." Op nu.nl kun je een versimpelde versies van de troonrede van de afgelopen jaren vinden. Morgenmiddag zal er ook een simpelere versie van de troonrede van morgen verschijnen.

Ster advertentie
Ster advertentie